Zajście w ciążę a wysokość świadczeń ZUS będąc od 2 miesięcy bezrobotną

• Autor wątku Autor wątku marta0007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta0007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć,
Mam pytanie.

Niestety pewne sprawy potoczyły się jak się potoczyły i jestem na wypowiedzeniu. Od stycznia będę zapewne bezrobotna, bo ciężko jest teraz znaleźć dobrą pracę na podobnym stanowisku z jakiego odeszłam. :/

Pomimo tego nadal staramy się z mężem o dziecko. Jak wyliczyć wysokość świadczenia ZUS jeśli w ciążę zajdę dopiero np. w marcu 2014? Średnia z ostatnich 12 miesięcy i tyle ? Czy pozostając przez te 3 miesiące bez pracy w ogóle coś dostanę z ZUSu ? Składki były regularnie płacone przez pracodawcę, wynagrodzenie to 7000 brutto.

Proszę o pomoc, bo nie wiem czy koniecznie muszę znaleźć teraz pracę żeby cokolwiek dostać z ZUSu, czy mogę na spokojnie starać się o dziecko (pozostając przez ten czas bez pracy) i mieć pewność, że jak zajdę w ciążę to otrzymam zasiłek z ZUSu?

Pozdrawiam
Marta

marta0007 napisał:
Jak wyliczyć wysokość świadczenia
jakiego świadczenia- aby otrzymać zasiłek macierzyński musisz urodzić w trakcie ubezpieczenia chorobowego

Ale mi chodzi nie o macierzyński po urodzeniu tylko w trakcie ciąży.
Czy w trakcie ciąży otrzymam jakiekolwiek świadczenia z ZUSu, pomimo tego, że przez 2-3 miesiące pozostawałam bez pracy, pomiędzy styczniem, a marcem ?

marta0007 napisał:
Czy w trakcie ciąży otrzymam jakiekolwiek świadczenia z ZUSu, pomimo tego, że przez 2-3 miesiące pozostawałam bez pracy, pomiędzy styczniem, a marcem ?
zasiłek dla bezrobotnych, o ile spełnia Pani warunki. ZUS nie płaci świadczeń za "bycie" w ciąży. Nie ma specjalnych zasiłków dla kobiet w ciąży.
Nie jest istotne ile Pani kiedyś pracowała i zarabiała przed zajściem w ciąże.

Powrót