Zakas spamowania po 25 grudnia

• Autor wątku Autor wątku Maras_13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maras_13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Mam pytanie dotyczące zmiany, jaka będzie obowiązywała od 25 grudnia, chodzi o zmiany związane z wysyłanie wiadomości pocztą elektroniczna (spam) czy telemarketing.

====

1. Zakazane jest używanie telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego, chyba, że abonent lub użytkownik końcowy uprzednio wyraził na to zgodę.
2. Przepis ust. 1 nie narusza zakazów i ograniczeń dotyczących przesyłania niezamówionej informacji handlowej wynikających z odrębnych ustaw.
3. Używanie środków, o których mowa w ust. 1, dla celów marketingu bezpośredniego nie może odbywać się na koszt konsumenta.”

==========

Czy jeśli przed przedstawieniem oferty zadam pytanie osobie po drugiej stronie telefonu czy mogę jej przedstawić taką ofertę to będzie zgodne z tą zmianą?

To samo dotyczy poczty elektronicznej, nie chodzi mi o wysyłanie oferty z cena i konkretnym produktem tylko zapytanie czy mogę przestawić swoją ofertę.

Jeśli pytanie jest niejasno postawione proszę o informacje.

Pozdrawiam.
Marek

Art. 20. 1. (Ustawa z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta) Jeżeli przedsiębiorca kontaktuje się z konsumentem przez telefon w celu zawarcia umowy na odległość, ma obowiązek na początku rozmowy poinformować konsumenta o tym celu, a ponadto podać identyfikujące go dane oraz dane identyfikujące osobę, w imieniu której telefonuje.
Art. 6. 2) (Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny) „3. Posłużenie się telefonem, wizjofonem, telefaksem, pocztą elektroniczną, automatycznym urządzeniem wywołującym lub innym środkiem komunikacji elektronicznej w celu złożenia propozycji zawarcia umowy może nastąpić wyłącznie za uprzednią zgodą konsumenta.”

Chciałabym zaznaczyć, że taki obowiązek informacyjny był wymagany przez cały czas, więc za każdym razem na początku rozmowy powinny pojawić się te informacje. Pojawia się raczej pytanie, skąd wzięło się dane danej osoby. Jeżeli ze strony internetowej to nie trzeba robić wielkich rzeczy. Jeżeli kupiło się bazę danych, to do każdej osoby osobno powinno się wysłać informację i uzyskać od niej zgodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych itd.

Co do drugiej kwestii. Też pojawia się pytanie na jakiej podstawie została stworzona baza danych. Jeżeli wzięło się adres e-mail ze strony internetowej to nie ma problemu. Jeżeli się kupiło to trzeba spełnić obowiązek informacyjny i uzyskać zgodę.

Art. 10. 1. (Ustawa z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną) Zakazane jest przesyłanie niezamówionej informacji handlowej skierowanej do oznaczonego odbiorcy za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w szczególności poczty elektronicznej.
2. Informacją handlową uważa się za zamówioną, jeżeli odbiorca wyraził zgodę na otrzymywanie takiej informacji, w szczególności udostępnił w tym celu identyfikujący go adres elektroniczny.

Witam

Dziękuje za odpowiedź, zawsze przed wysłaniem oferty jest kierowane zapytanie o, ZGODĘ, ale zakładam, że po 25 grudnia będzie wiele informacji o łamaniu prawa, karach…

Prowadzę lokalny serwis noclegowy i jedyny sposób na dotarcie do klienta to mejle. I pytanie - co teraz? czy będę mógł wejść na stronę pensjonatu i wysłać do nich mejla z ofertą lub zapytaniem czy mogę przedstawić swoją ofertę??

To pojawia się problem. Najlepszą opcją byłoby kupienie gotowej bazy danych - ale nie wiem jak to dokładnie wygląda cenowo i w praktyce.
Jeżeli nie ma możliwości kupienia bazy to - trzeba wysłać maila i uzyskać zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych oraz zgodę na przesyłanie informacji handlowych środkami komunikacji elektronicznej. Co więcej - TYLKO te zapytanie powinno być w mailu. Ale...
Patrząc pod kątem marketingu - mało prawdopodobne, że tytuł maila o treści "Zapytanie o wyrażenie zgody..." będzie chwytliwą opcją. Niestety - nie ma innego wyjścia.
Radziłabym skupić się na działaniach reklamowych na stronach internetowych, Facebook-u itp. i stworzyć na własnej stronie, zgodny ze zmianami, formularz kontaktowy. Tylko tak uda się może przyciągać klientów.
Cała kwintesencja w tym, że całkowicie zabronili wysyłania i dzwonienia, co nie znaczy, że przed 25 grudnia jest samowolka :) . Pole manewru znacznie się zmniejszy. a kary nie są wcale takie małe.

A nie będzie mogło być w tytule mejla, bądź w treści, że chodzi o serwis noclegowy?bądź tam gdzie jest imię i nazwisko w mejlu - nazwy serwisu??

Panda02 napisał:
Jeżeli nie ma możliwości kupienia bazy to - trzeba wysłać maila i uzyskać zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych oraz zgodę na przesyłanie informacji handlowych środkami komunikacji elektronicznej. Co więcej - TYLKO te zapytanie powinno być w mailu. Ale...

Jesteś pewna, że wysyłanie tego typu maili będzie w porządku? 8)

To nie jest informacja handlowa, ani oferta, ani nic w tym stylu. A w ustawach są tylko takie pojęcia. Więc moim skromnym zdaniem - tak, to jest w porządku.
Jeżeli się mylę to przepraszam.

Też nie wiem. Kwestia czy prośba o dołączenie do newslettera lub wyrażenie zgody na otrzymywanie ofert firmy X nie jest promowaniem wizerunku przez X, a to już jest informacją handlową :D

Ostatnia edycja:
Czytałam niedawno pewien artykuł i tam było napisane, że aby zdobyć zgodę można napisać e-maila z grzecznym zapytaniem, ale bez ujawniania szczegółów oferty. Pisali, że warto dodać skąd wzięło się kontakt oraz dopisać w wiadomości, że mail nie jest ofertą handlową (ale ten dopisek będzie bez sensu, jeżeli adresat i tak coś dopisze więcej o swojej firmie).
Generalnie teraz wszyscy polecają kupować bazy danych i podwoić działania reklamowe (reklama internetowa, zewnętrza itp.). :D

Jak dla mnie pytanie, czy wyraża się zgodę na otrzymywanie ofert firmy X nie jest ofertą handlową. Nie ma przecież opisanych produktów, cen, promocji itd. itp.

A na facebooku będzie można kontaktować się z potencjalnymi klientami?

Nie wiem dokładnie co rozumiesz pod tym pojęciem i jak to by się miało odbywać, ale generalnie Facebook zabrania kontaktów z użytkownikami w celach biznesowych. Jednakże są tam różne inne kwestie omawiane w ich regulaminach - typu promocje itd.

Radzę się po prostu wgłębić w regulaminy Facebooka, znaleźć pojęcia, które Ciebie interesują i dopiero po przeczytaniu, jak będą wątpliwości, zapytać tutaj na forum :D :D

Miałem na mysli wiadomość priv, w stylu - "zapraszamy do zerknięcia na nowy serwis noclegowy"

Nie. Nie można. Facebook traktuje to jako spam, którego oni zabraniają.

Witam Państwa. Otóż problem wygląda następująco: pracuję w firmie, szukałam nowych klientów dla mojej firmy i wysłałam e-mail do przedsiębiorcy z zapytaniem, czy mogę wysłać im naszą ofertę. Odpowiedzieli mi, że łamię prawo bo przetwarzam ich dane i że żądają usunięcia ich z mojej bazy danych (której nie mam, adres wzięłam z ogólnodostępnej strony internetowej na której są wszystkie ich dane), chcą także informacji skąd mam ich email i grożą, że skierują to do Prezesa Urzędu czegoś tam elektronicznego. Dodam, że w e-mailu jasno było napisane, że nie stanowi on oferty handlowej w rozumieniu kodeksu i wyraźnie zapytanie o zgodę na wysłanie oferty. Odpisałam, że wzięłam adres z ogólnodostępnej strony i że nie mam bazy danych, a także, że nie będę ich więcej niepokoić. Czy złamałam prawo? Czy na firmę może zostać nałożona kara? pomocy :confused:

Powrót