Zakaz długich włosów przez chłopców

• Autor wątku Autor wątku adder1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adder1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Jestem uczniem drugiej klasy technikum gastronomicznego i moje pytanie brzmi nastepujaco: Czy szkola moze zakaz mi zapuszczania dlugich wlosow jezeli jest taki wpis w statucie szkoly? Wiem, ze obowiazki ucznia mowia o tym, ze uczen musi wygladac schludnie, ale przeciez w dlugich wlosach tez mozna wygladac schludnie i czysto. Wpis w statucie brzmi nastepujaco: ' przestrzegać zasad higieny osobistej, dbać o estetykę ubioru oraz dobranej do standardów zawodu fryzury; uczniowie (dotyczy chłopców) zobowiązani są do noszenia krótkich włosów; w szczególnie uzasadnionych przypadkach, za zgodą Dyrektora Szkoły, zakaz noszenia krótkich włosów może być unieważniony;'
Czy z prawnego punktu widzenia szkola moze mi tego zabronic(jest to szkola publiczna, a nie prywatna)? Prosilbym o szybkie odpowiedzi.

Cóż, ja zapytałbym najpierw dyrekcję o powód zakazu. Później - w zależności od uzyskanej odpowiedzi na pierwsze pytanie - zapytałbym o powód zezwolenia dziewczynkom na noszenie długich włosów.

Tak na marginesie - chyba coś pomyliłeś. "Zakaz noszenia krótkich włosów może być unieważniony"?? Chyba "nakaz"?

forg napisał:
Cóż, ja zapytałbym najpierw dyrekcję o powód zakazu. Później - w zależności od uzyskanej odpowiedzi na pierwsze pytanie - zapytałbym o powód zezwolenia dziewczynkom na noszenie długich włosów.

Tak na marginesie - chyba coś pomyliłeś. "Zakaz noszenia krótkich włosów może być unieważniony"?? Chyba "nakaz"?

Cóż, byłem u pani dyrektor i powiedziała, ze MUSZE mieć fryzurę dostosowana do zawodu. Gdy mówiłem o tym, ze bede miał odpowiednie nakrycie głowy na czas zajęć technologicznych i było by po problemie, a w późniejszym okresie bym je po prostu wiązał. Pani dyrektor nie wyraziła takiej zgody i nie udzieliła mi jednoznacznych odpowiedzi na moje pytania, dlatego zgłosiłem sie z tym zapytaniem na tym forum.

Tak, chodziło mi o nakaz, a nje zakaz. Przepraszam za wszystkie błędy, ale pisze to na szybko.

adder1234 napisał:
Cóż, byłem u pani dyrektor i powiedziała, ze MUSZE mieć fryzurę dostosowana do zawodu.

Zapytaj zatem czy kobiety nie muszą mieć fryzury dostosowanej do zawodu. Zrób to i zacytuj odpowiedź.
A później poszukaj w coś o dyskryminacji ze względu na płeć. Najlepiej w Konstytucji.

Dziewczyny musze mieć jedynie włosy spięte z tego co mi wiadomo. Jak powiedziałem ze w obowiązkach ucznia jest napisane, ze uczeń ma wyglądać schludnie i ze schludnie mozna wyglądać tez w długich włosach to nie udzieliła mi żadnej odpowiedzi i powiedziała ze nje moze mi na to pozwolić.

Zapytaj o powód zakazu noszenia długich włosów przez uczniów - mężczyzn.
Zadaj pytanie na piśmie i na piśmie oczekuj odpowiedzi.
Z odpowiedzią wróć na forum.

Witam , troszkę inną miałem sytuację z synem w szkole podstawowej , ale opiszę jak to załatwiłem. Noszę kolczyka w lewym uchu, syn również chciał , nie czytałem statutu, więc obiecam mu że jeśli wyniki na półrocze będą dobre (czwarta klasa szkoły podstawowej) to będzie mógł nosić. Tak się stało wyniki bardzo dobre, więc dotrzymałem słowa, i zaczęło się wezwania do szkoły , rozmowy z dyrekcją , z pedagogiem szkolnym . Moja odpowiedź jako rodzica była prosta , za wyniki w nauce, nagroda była taka a nie inna i nie poddałem się jako rodzic, po dwóch miesiącach dali sobie spokój , syn skończył podstawówkę z kolczykiem w uchu (ściągał tylko na lekcjach wf.|) i ukończył szkołę podstawową z wyróżnieniem i kolczyk mu nie przeszkodził w zdobyciu dobrych wyników . Pozdrawiam

Powrót