Zakaz egzekucji świadczeń alimentacyjnych

• Autor wątku Autor wątku golfoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

golfoo

witam:)
opis sprawy: Mam 2-óch synów zasądzone na nich alimenty. Dotychczas płacone dobrowolnie bez zaległości. Eks mąż popadł w zadłużenie.Jeden z wierzycieli zgłosił sprawę do komornika. Na początek komornik wszedł na pobory, pobierając 50 zł miesięcznie(przez 2 miesiące), bo tyle pozostało po przekazaniu przez zakład pracy eksa alimentów dla mnie.( na podst wyroków sądu i zlecenia eksa przekazanych pracodawcy). W tym miesiącu komornik dostał amnezji i zajął mu pobory, w sumie kwotę na półtora alimentów. Eksio mnie o tym poinformował. Udałam się do komornika z pismami o zwrot alimentów, wyrokami sądowymi. Rozmowa w 4 oczy bez świadków, choć przy otwartych drzwiach. Nie przyjął ode mnie przygotowanych pism, twierdząc,ze egzekucja ma pierwszeństwo, a ustawodawca nie przewidział takiej sytuacji jak moja.(sic!) Wydusiłam alimenty na jednego syna, po tym jak stwierdziłam iż idę do Prezesa Sądu. Co do drugich, to nic z tego, bo on musi sobie potrącić na poniesione koszty znaczków (wydaje mi się, że aby przyjąć sprawę od prywatnego wierzyciela, pobiera już zaliczkę?) Kazał mi złożyć o egzekucję jak minie termin płatności, co zrobiłam. Jak to jest skoro tu zacytuję: "Zakaz egzekucji świadczeń alimentacyjnych dotyczy tego że nie można takiego świadczenia zająć u tego kto ma je płacić np. u ojca" . Czy w tej sytuacji miał prawo zająć w taki sposób wynagrodzenie? czy ustna informacja o alimentach w zajętym wynagrodzeniu, skoro nie mam szans złożyć pisemnej jest zawiadomieniem? Czy zwyczajnie dałam się zmanipulować...Złożyłam wniosek o egzekucje alimentów na jednego syna 4.04.2012r. Oni mają 7 dni na rozpatrzenie sprawy, i 4 dni na wysłanie - 4+7+4=15. alimenty przekazali dopiero 16 w sesji popołudniowej (na koncie 17)po moim przypomnieniu. Czy w związku z tym nie należałyby mi się odsetki od komornika za zwłokę? to śmieszne grosze, ale skoro trzymamy się liter prawa, to chyba obustronnie...

Ostatnia edycja:
Powrót