Zakaz konkurencji w umowie o dzieło

• Autor wątku Autor wątku resacmi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

resacmi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, dostałem do podpisania umowę o dzieło, na której widnieje zapis o zakazie konkurencji.

Zastanawiam się dokładnie nad fragmentem który mówi, że przez okres x lat od dnia jej rozwiązania lub odstąpienia muszę powstrzymać się od świadczenia jakichkolwiek usług w jakiejkolwiek formie na rzecz klientów zamawiającego, dla których za pośrednictwem Zamawiającego świadczyłem jakiekolwiek usługi. To oznacza, że mogę nawiązać współpracę z inną firmą (z tej samej branży) z wyjątkiem firm które świadczą usługi dla konkretnych klientów, dla których jako wykonawca za pośrednictwem zamawiającego świadczyłem usługi?

Czyli przykładowo, jeśli świadczyłem usługi informatyczne w firmie dla klienta z branży hotelarskiej, to czy po zakończeniu umowy o dzieło mogę pracować nad projektem o podobnym charakterze w innej firmie dla innego klienta?

A jakie wynagrodzenie przez te x lat będzie Ci wypłacane z tego tytułu?

W umowie nie ma zapisu o wysokości odszkodowania dla mnie. Rozumiem jednak, że jedynie nie mogę świadczyć usług dla aktualnych klientów dla których pracowałem.

Jeżeli nie będziesz otrzymywał w tym czasie rekompensaty to taki zapis jest nieważny.

A sam zapis rozumiem że nie możesz obsługiwać w jakikolwiek sposób klientów dla których wykonywałeś usługi w ramach umowy.

Powrót