Zakaz noszenia przyłbic, a problemy zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku lafleur92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lafleur92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Mój znajomy nosił przyłbicę, ponieważ nie może nosić maseczki z powodów zdrowotnych. Czy nowe rozporządzenie uwzględnia jakieś wyjątki? Z tego co czytałem, jedynie osoby chore psychicznie mogą uzyskać od lekarza oświadczenie. Jak rząd mógł nie pomyśleć o takich przypadkach? Nawet jeśli znajomy uzyska zaświadczenie od psychiatry i nie będzie zakrywał niczym twarzy, to przecież w każdym sklepie będą ludzie do niego mieli pretensje, a to tylko jeszcze gorzej może wpłynąć na zdrowie psychiczne takiej osoby. Do tej pory nosił przyłbicę i wszystko było dobrze. Ale widać wg rządu lepiej jak ktoś nie nosi niczego mając oświadczenie, niż jak ma przyłbicę. Lepiej jak człowiek chory narażony jest na dodatkowy stres i jest stygmatyzowany przez społeczeństwo... Jakieś rady co znajomy powinien w tej sytuacji zrobić?

Najprościej - niech ktoś inny robi mu zakupy. Nie będzie dzięki temu narażony na dodatkowy stres. Są organizacje pomocowe, grupy "widzialnej ręki", sąsiedzi, znajomi tacy jak Ty.

A tak na poważnie. Jestem osobą po niedawno przebytej operacji dróg oddechowych i mam zaświadczenie lekarskie z kategorycznym zakazem noszenia maski przez najbliższe pół roku. Dotychczas więc wybór padał na przyłbice. Wiem, że wśród wyjątków od noszenia masek są ujęte osoby, które maja zaburzenia psychiczne oraz niepełnosprawnością intelektualną - to nie mój przypadek.

Co mam więc zrobić w sytuacji wprowadzenia zakazu noszenia przyłbic bez dodatkowego środka ochrony w postaci maseczki? Jak to wygląda od strony prawnej w przypadku, gdy dojdzie do sytuacji, w której zostanie wystawiony mandat? Nie mogę zignorować pooperacyjnych zaleceń mojego lekarza, a nie mogę też zamknąć się w tej sytuacji w domu i przestać korzystać chociażby z transportu miejskiego.

Nie przyjmować mandatu. Dochodzić swoich racji w sądzie.

Powrót