Zakaz pracy ? Renta

• Autor wątku Autor wątku snoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

snoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Drodzy Eksperci i Praktycy,
proszę o wyjaśnienie kilku niezrozumiałych dla mnie kwestii.

Złożyłam wniosek o rentę. Otrzymałam orzeczenie lekarza orzecznika.
W uzasadnieniu napisano: "Dokumentacja medyczna wskazuje na wieloukładowe dysfunkcje organizmu ubezpieczonej. wymagające stałego leczenia i rehabilitacji, powodujące niezdolność ubezpieczonej do wykonywania jakiejkolwiek pracy zarobkowej. Orzeczono całkowitą niezdolność do pracy do 31.08.2022, od 14.01.2019, pierwszego dnia hospitalizacji z powodu choroby zasadniczej."
Co oznacza ten zapis?
Czy to oznacza zakaz pracy, taki jak np. przy świadczeniu rehabilitacyjnym?
Czy dozwolona jest jakakolwiek działalność zarobkowa?
- etat/ część etatu
- zlecenie / dzieło/ inne umowy
- JDG
- nierejestrowana działalność / inne formy zarobkowania
- wynajem nieruchomości ,...i inne.

Od 2019 roku mam orzeczony umiarkowany stopień niepełnosprawności ale wtedy pracowałam. W tej chwili jeszcze czekam na decyzję w sprawie renty. Mam 52 lata , chorobę wymagającą dużych nakładów finansowych na rehabilitacje i nie wyobrażam sobie nie pracować w chwilach lepszej kondycji. Myślę, o działalności nierejestrowanej ( z limitem przychodu do 50% najniższej krajowej), w domu.

Proszę o pomoc w wyjaśnieniu mojej sytuacji.

Niezdolność nie równa się zakazowi.
Jak znajdziesz pracę pozwalająca pracować przy twoim schorzeniu, uzyskasz pozytywne badania lekarza medycyny pracy.
Nic w tej decyzji nie ma o zakazie.

Pan_robotnik napisał:
Jak znajdziesz pracę pozwalająca pracować przy twoim schorzeniu, uzyskasz pozytywne badania lekarza medycyny pracy.
Czyli rozumiem, że "niezdolność ubezpieczonej do wykonywania jakiejkolwiek pracy zarobkowej" oznacza niezdolność do pracy w "normalnych warunkach".
Natomiast , tak jak było przy orzeczeniu o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności mogę pracować w dostosowanych warunkach.

A w jakim celu umieszcza się na orzeczeniu datę powstania całkowitej niezdolności?

aby otrzymać rentę niezdolność musi powstać w określonym ustawie czasie np. podczas zatrudnienia

Bardzo dziękuję Państwu za wyjaśnienie.:)

Powrót