ZAKAZ PRACY W ŚWIĘTA - UMOWA ZLECENIE PROSZĘ O ODP. BARDZO P

• Autor wątku Autor wątku badalice
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

badalice

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zatrudniając osoby na podstawie np. umowy zlecenia właściciele placówek handlowych powinni jednak brać pod uwagę przepisy art. 22 § 11 i § 12 KP, zakazujące wykonywania pracy w ramach umów cywilnoprawnych, jeżeli jest ona świadczona w warunkach charakterystycznych dla stosunku pracy (m.in. pod kierownictwem przełożonego, w miejscu i czasie przez niego określonym).

Mam umowe zlecenie i jestem sprzedawcą. Czy może szefowa zmusić mnie do przyjścia do pracy w święta?

UMOWA BRZMI TAK:
ZLECENIE

DANE I NAZWA SKLEPU zleca IMIĘ I NAZWISKO wykonanie następującej pracy: sprzedawca+prace porządkowe w terminie do dnia DATA. Wynagrodzenie w kwocie 6zł/h SŁOWNIE ustalone na podstawie (...) wypłacone zostanie po przyjęciu wykonanej pracy na podstawie rachunku zleceniobiorcy.

Czy ZAKAZ PRACY W ŚWIĘTA tyczy się również mnie? Pracuję 8 godzin dziennie od pn-pt i mam na to świadków klientów...

Zaznaczam, że ta umowa jest już od 3 miesięcy, a poprzednia tej samej treści była ważna 2 miesiące.

Konkretnie chodzi mi o coś takiego:

Należy jednak pamiętać, że jeżeli z treści umowy zlecenia wynika konieczność wykonywania pracy w warunkach podporządkowania, osobiście oraz odpłatnie, w określonym miejscu i czasie, to umowa ta jest w rzeczywistości umową o pracę. Z art. 281 pkt. 1 Kodeksu pracy wynika, że takie zachowanie jest wykroczeniem przeciwko prawom pracownika i podlega karze grzywny. Ponadto, inspekcja pracy może prowadzić czynności kontrolne w przypadku świadczenia pracy przez osoby fizyczne, bez względu na podstawę prawną jego świadczenia.

Proponuję zgłosić się do PIP. Jak dla mnie umowa zlecenie na stanowisku sprzedawca to na 99,99% naruszenie prawa pracy poprzez zawarcie umowy cywilnoprawnej w warunkach, w jakich powinna być zawarta umowa o pracę.

Osobiście uważam, że sprawa nie jest tak oczywista jak to przedstawił Dariusz, ale ty to sprawdź. Swoją drogą w tym zakresie być może wkrótce doczekamy się nowelizacji zapisów KP bo na dzień dzisiejszy sądy w sprawach o ustalenie istnienia stosunku pracy bardzo dużą wagę przywiązują do woli stron przy kształtowaniu danego stosunku. Jak powiedział jeden z sędziów "widziały gały co brały". Myślę że przydałoby się ten stan usankcjonować i znowelizować art. 22 KP by wszystko było jasne. Zapraszam do dyskusji :evil:

Ja uważam, że umowa zlecenie zawarta ze sprzedawcą w sklepie detalicznym, to zakamuflowana umowa o pracę i tak powinna być traktowana, niezależnie od tego jak została nazwana.

Powrót