Zakaz prowadzenia a pozwolenie

• Autor wątku Autor wątku motokarpa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

motokarpa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Nie miałem prawa jazdy gdy zostałem zatrzymany i byłem w stanie wskazującym spożycie alkocholu. Dostałem zakaz prowadzenia na 8 miesięcy. Chciałbym już zdać egzamin i po skończeniu się zakazu odebrać je. I tu mam pytanie: Do kogo mam się zwórcić o wydanie pozwolenia czy czegoś takiego bym mógł zrobić prawojazdy??? Proszę o pomoc. :rolleyes:

Do czasu zakończenia okresu na jaki został Ci wymierzony zakaz prowadzenia pojazdów, nie możesz wsiadać za kierownicę żadnego samochodu - także tego nauki jazdy. Aby się szkolić musisz jeździć - a każda jazda we wskazanym okresie będzie popełnieniem przestępstwa z art. 244 k.k.

Nawet od policjanta słyszałem, chociaż sam dokładnie nie wiedział że mógłbym się o to ubiegać. Nawet na papierze pisze że moge się ubiegać. To chyba poprzez sąd.

Którego ze słów w poście Magnatexa nie zrozumiałes?

motokarpa - nie wiem kto i czego Ci naopowiadał, ale w przypadku orzeczenia zakazu prowadzenia pojazdów za alkohol, masz kategoryczny zakaz siadania za kierownicą.
Owszem - możesz zapisać się na kurs, chodzić na wykłady, uczyć się pierwszej pomocy - ale w żadnym wypadku nie wolno Ci usiąść za kierownicą samochodu czy motocykla. To że jeździsz jako kursant, a nie jako pełnoprawny kierowca jest całkowicie bez znaczenia. Zakaz ten obowiązuje Cię do końca okresu wskazanego przez Sąd.
Amen

Powrót