Zakaz prowadzenia pojazdow a kurs

• Autor wątku Autor wątku aret
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aret

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam zakaz prowadzenia pojazdów który kończy się w tym roku. Chciał bym zrobić kurs na operatora koparko-ładowarki i tu moje pytanie- czy mogę ?

Niestety w okresie obowiązywania zakazu nie można rozpoczynać kursu na prawo jazdy. Szkolenie można rozpocząć następnego dnia po zakończeniu kary. Wydział komunikacji przy wydawaniu prawa jazdy sprawdza, czy dana osoba miała jakąś karę, a jeśli tak, to czy szkolenie odbywało się już po dacie obowiązywania zakazu.

Dominika be, chodzilo mi o kurs na operatora koparko-ładowarki bo prawka wiem ze nie mogę

Jeżeli masz zakaz prowadzenia pojazdów silnikowych... to raczej koparki też.

pojazdow mechanicznych w tym roweru :) Ale kurs bedzie prowadzony na prywatnym terenie nie na drodze publicznej i dlatego moje zapytania

Na kursach poruszają się inne pojazdy i nie jest to teren wyłączony z ruchu.
P.S. Jak Ci rowerem zabraniają jeździć to myślę, że o tej koparce możesz pomarzyć narazie ;) Ale życzę powodzenia w przyszłości ;-)

Śmiało kolego możesz zaczynać kurs na operatora :brawo: gdyż według przepisów możesz pracować tym sprzętem jeśli oczywiście zdobędziesz odpowiednie uprawnienia:mad:.Oczywiście również według przepisów będziesz mógł tym sprzętem poruszać sie :D ale tylko po terenie budowy:evil:(do poruszania się po drogach publicznych oprócz książeczki operatora potrzebne jest prawo jazdy kat.B)Życzę powodzenia.

Bleki_II napisał:
Śmiało kolego możesz zaczynać kurs na operatora :brawo: gdyż według przepisów możesz pracować tym sprzętem jeśli oczywiście zdobędziesz odpowiednie uprawnienia:mad:.Oczywiście również według przepisów będziesz mógł tym sprzętem poruszać sie :D ale tylko po terenie budowy:evil:(do poruszania się po drogach publicznych oprócz książeczki operatora potrzebne jest prawo jazdy kat.B)Życzę powodzenia.

BZDURY !!!! Nie wprowadzaj człowieka w błąd, bo dzięki Twojej "poradzie" może sobie narobić kłopotów

@Aret - skoro masz orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych, to nie możesz prowadzić koparki.

Szanowny kolego "pudica" to że kolega "aret" ma zakaz prowadzenia pojazdów nie oznacza że nie może zrobić uprawnień na koparki:D z tego co mi wiadomo koparki są podzielone na grupy gąsiennicowe i kołowe ,dochodzi też do tego odpowiednia klasa uprawnień(w jego wypadku kl.III gdyż dopiero będzie zaczynał robić te uprawnienia i zaczyna od najniższej).W swojej wypowiedzi napisałem że może poruszać się po terenie budowy:-)(Teren odpowiednio oznakowany tablicami informacyjnymi,ogrodzony itd.)Po zdobyciu odpowiednich uprawnień na maszynę można nią pracować:D a co do przemieszczania się tą maszyną.........czy kolega "pudica" widział gdzieś koparkę gąsięnnicową która waży 18T. jak porusza się po drodze publicznej?Ja widuje je często:Dna tzw.uciągach

W swojej wypowiedzi napisałem że może poruszać się po terenie budowy(Teren odpowiednio oznakowany tablicami informacyjnymi,ogrodzony itd.
Oczywiście, że nie może poruszać się po terenie budowy. Zakaz dotyczy prowadzenia pojazdów mechanicznych, a nie prowadzenia poj.mech. na drogach publicznych.
Temat niedawno był wałkowany i dokładniej omawiany. Tu nie chodzi o poruszanie się pojazdem pod wpływem alkoholu (gdzie faktycznie musi odbywać się ruch pojazdów), a o złamanie zakazu sądowego. Zakaz obejmuje pojazdy mechaniczne. Wszędzie.

PS.
Przy nicku widnieją "znaczki" określające płeć.

EDIT:
Proszę - podobny temat:
http://forumprawne.org/prawo-karne-wykonawcze/72451-pojazdy-mechaniczne.html

Ostatnia edycja:
To proszę wskazać mi taki sąd który będzie latał po budowach i sprawdzał czy dany operator(w tym przypadku operator koparki np.gąsiennicowej) ma prawo jazdy?Ten operator ma tym sprzętem pracować a nie jeżdzić:D

Sąd nie musi latać po budowach, wystarczy że ktoś zgłosi sprawę na policję ;)

Ten operator ma tym sprzętem pracować a nie jeżdzić
Dzięki, że mnie uświadomiłeś, myślałam, że ma się tą koparką bawić...

Nie wiem doprawdy co widzisz w tym zabawnego. Złamanie zakazu sądowego może skutkować zarządzeniem wykonania kary warunkowo zawieszonej ! Ponadto - Sąd nie musi "latać" po budowach.
Ale skoro Ty uważasz, że jest to śmieszne, to baw się dalej.

Ha ha ha...............gdyby tak było:D to wszystkie budowy w Polsce by pozamykano:mad:

Witam. Wiem, że temat stary, ale osobiście prowadzę szkolenia operatorów maszyn od 20 lat i komisja egzaminacyjna nigdy nie żądała na egzaminie okazania prawo jazdy, tłumacząc się tym, że daną maszyną można poruszać się poza drogami publicznymi, np. na drogach wewnątrz zakładowych, a tam prawo jazdy nie jest wymagane. pozdrawiam

Powrót