Zakaz prowadzenia pojazdów

• Autor wątku Autor wątku mj87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mj87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, 30 czerwca tamtego roku zostałem zatrzymany przez policje na kontrole (na rowerze) wynik stan nie trzeźwości. 14 września odbyła się sprawa, dostałem zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych i rowerów na rok. Sprawa jest o tyle nie typowa że w czasie zatrzymania byłem kilka dni po zdaniu egzaminu... Prawo jazdy niestety odebrałem co teraz wiem że było błędem. Oddałem je dopiero 13 listopada ponieważ w urzędzie komunikacji nie chcieli przyjąć prawa jazdy bez wyroku sądu a papiery jeszcze wtedy do nich nie dotarły. Moje pytanie brzmi czy jeżeli oddałem prawo jazdy 2 miesiące po sprawie to czy będę musiał zdawać ponownie egzamin czy to nie ma znaczenia? I moje drugie pytanie czy jeżeli zakaz na rower miałem 14 września to czy mogę po upływie roku już na nim jeździć? Dziękuje

Moje pytanie brzmi czy jeżeli oddałem prawo jazdy 2 miesiące po sprawie to czy będę musiał zdawać ponownie egzamin czy to nie ma znaczenia?
Nie ma znaczenia dlatego ze wtym przypadku liczy sie prawomocny wyrok sądu wiec okres 2 miesiecy kiedy pan wstrzymywal oddanie prawa jazdy nie zmienia faktu ze utracily waznosc juz wczesniej.
I moje drugie pytanie czy jeżeli zakaz na rower miałem 14 września to czy mogę po upływie roku już na nim jeździć?
Tak.

W tym przypadku warto zwrocic na paradoks ze za prowadzenie roweru w stanie nietrzexwosci orzekas sie zakaz proawdzenia pojazdow mechanicznych. MOim zdaniem to potworne naduzycie i niesprawiedliwosc bowiem istnieje znaczna roznica mozliwosci spowodowania zagrozenia przez kierowce samochodu, skala tego niebezpieczenstwa i przez kierujacego rowerem, ktory mimo ze narusza zasade ostroznosci to jednak bardziej naraza na niebezpieczenstwo siebie niz innych uczestnikow ruchu.
W kazdym razie nawet bez tego kontrowersyjnego rozwiazania warto przytoczyc obecnie rozpowszechniony slogan:
"piłeś nie jedź"!!!

Paradoks nie paradoks przepis jest jasny.
Wg mnie zakaz prowadzenia rowerów liczy się i obowiązuje od uprawomcnienia się orzeczenia.
Natomiast zakaz prowadzenia pojazdów liczy się od momentu zwrotu prawa jazdy, zaś obowiązuje od uprawomocnienia się orzeczenia.

Czyli niema znaczenia kiedy oddałem prawo jazdy, zakaz mam na rok i nie bede musial zdawac...?

Zakaz jazdy obowiązuje od momentu uprawomocnienia się orzeczenia - czyli jak Pana złapią to poepłnia Pan przestepstwo z art. 244 kk.
Natomiast czas trwania zakazu prowadzenia pojazdu liczy sie od momentu zwrotu dokumentu. Czyli jak odda Pan dokument za 2 lata to od tego momentu jeszcze rok.

Powrót