A
Aschalin
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Zgodnie z ustawą z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi
Kraków wprowadził Uchwałę w sprawie zakazu spożywania alkoholu w miejscach publicznych na określonych obszarach Miasta Krakowa
jednak w tej uchwale zastosowano jedynie ogólnikowe określenia (takie jak: "tereny zieleni publicznej","tereny kąpielisk i zalewów", czy "przejścia podziemne")
Natomiast zgodnie z moim rozumieniem Wyroku SN - III RN 11/97 a w szczególności niżej podanego fragmentu:
Dlatego zwracam się do lepiej obeznanych z językiem prawniczym forumowiczów, o zinterpretowanie Uchwały rady miasta, zgodnie z orzeczeniem SN, i wytłumaczenie ww. w prostych słowach, zrozumiałych dla zwykłego studenta.
------------------
Z góry przepraszam jeśli popełniłem jakąś gafę typu wybór złego działu na forum itp, jednak mimo że wiele razy zapoznawałem się z zawartością tego forum, jest to pierwszy raz kiedy się na nim wypowiadam.
Kraków wprowadził Uchwałę w sprawie zakazu spożywania alkoholu w miejscach publicznych na określonych obszarach Miasta Krakowa
jednak w tej uchwale zastosowano jedynie ogólnikowe określenia (takie jak: "tereny zieleni publicznej","tereny kąpielisk i zalewów", czy "przejścia podziemne")
Natomiast zgodnie z moim rozumieniem Wyroku SN - III RN 11/97 a w szczególności niżej podanego fragmentu:
Nie jestem pewien jak interpretować te przepisy, oraz gdzie mogę bezpiecznie napić się piwka, a gdzie robić tego nie wolno.Przepisy gminne wydawane na podstawie art. 14 ust. 6 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. nr 35, poz.230 ze zm.) w celu wskazania innych aniżeli wymienione w art. 14 ust. 1 – ust. 5 tej ustawy miejsc, obiektów lub obszarów, w odniesieniu do których dodatkowo wprowadza się (czasowo lub stały) zakaz sprzedaży, podawania, spożywania oraz wnoszenia napojów alkoholowych, powinny posługiwać się takimi zwrotami językowymi, które pełnią funkcje semantyczne nazw jednostkowych lub grupowych określonych miejsc, obiektów i pozwalają je indywidualizować i odróżniać (także ze względu na ich charakter) od innych tego samego rodzaju miejsc, obiektów lub obszarów publicznych na terenie gminy.
Dlatego zwracam się do lepiej obeznanych z językiem prawniczym forumowiczów, o zinterpretowanie Uchwały rady miasta, zgodnie z orzeczeniem SN, i wytłumaczenie ww. w prostych słowach, zrozumiałych dla zwykłego studenta.
------------------
Z góry przepraszam jeśli popełniłem jakąś gafę typu wybór złego działu na forum itp, jednak mimo że wiele razy zapoznawałem się z zawartością tego forum, jest to pierwszy raz kiedy się na nim wypowiadam.