Zakład Karny

• Autor wątku Autor wątku margarita
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

margarita

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam
Mampytanie dotyczące obowiązków zkładu karnego wobec porzywdzonego.
Czy Zakład Karny bedzie mnie powiadamiał ośrodkach zastosowanych wobec skazanego(zarządzono wykonanie kary)
Czy Zakład Karny powinien pinformować mnie o poszukiwaniu skazanego listem gończym(osoba ta ukrywa się) czy też może to zrobic na mój wniosek? Pozdrawiam.

1. Nie.
2. Zakład Karny nikogo nie poszukuje listem gończym.

zk nie powiadamia nikogo o skazanych czy osadzonych od tego jest sad ale tez nie powiadomia cie o tym czy ktos siedzi czy ze jest poszukiwany a przede wszystkim zaklad karny nie ma zadnych obowiazkow wobec pokrzywdzonego. zadnych. to nie ich dzialka

jarekgliwice82-1990 napisał:
zk nie powiadamia nikogo o skazanych czy osadzonych od tego jest sad ale tez nie powiadomia cie o tym czy ktos siedzi czy ze jest poszukiwany a przede wszystkim zaklad karny nie ma zadnych obowiazkow wobec pokrzywdzonego. zadnych. to nie ich dzialka
Tu się mylisz. Wszystko zależy od tego jak zdecydował sąd. Są sytuacje gdy na zk ciąży obowiązek powiadamiania osoby pokrzywdzonej, o każdorazowym zezwoleniu skazanemu na opuszczenie zk. Po wyroku a przed rozpoczęciem odbywania kary zk nie ma żadnych obowiązków .

Recedes napisał:
Tu się mylisz. Wszystko zależy od tego jak zdecydował sąd. Są sytuacje gdy na zk ciąży obowiązek powiadamiania osoby pokrzywdzonej, o każdorazowym zezwoleniu skazanemu na opuszczenie zk. Po wyroku a przed rozpoczęciem odbywania kary zk nie ma żadnych obowiązków .

tu recedes masz rację!, bo zgodnie z art. 168a & 1 kkw m.in. dyrektor zk informuje pokrzywdzonego o opuszczeniu przez skazanego zakładu karnego "na wniosek pokrzywdzonego"

marcinmajster napisał:
tu recedes masz rację!, bo zgodnie z art. 168a & 1 kkw m.in. dyrektor zk informuje pokrzywdzonego o opuszczeniu przez skazanego zakładu karnego "na wniosek pokrzywdzonego"
wiem że mam rację.

Witam wszystkich!!!:-)Mam pytanie,,czy jest ktoś kto mogłby mi napisac coś o ZK w Łowicz,,to jakie są tam warunki i czy sa przepustki.Z gory dziekuje!!!

poszukaj tematu zk łowicz wiem ze taki istnieje

Powrót