Zakład pracy wysyła komornikowi za dużą kwotę

• Autor wątku Autor wątku Kitos33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kitos33

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam. Pracuje na umowę o pracę na czas określony. Zarabiam 3342 brutto. Na konto otrzymywałem 2400 zł. Po egzekucji komorniczej nie zostaje mi kwota wolna od zajęcia 1500 zł. Księgowość wysyła komornik 50 %wynagrodzenia czyli 1200zl i tyle mi zostaje do dyspozycji. Co zrobić w tej sprawie bo każdy umywa ręce. Księgowość twierdzi że tyle musi wysyłać do komornika a komornik że nie ma wpływu na to ile mój zakład przelewa pieniędzy. Problem że nie zostaje mi kwota wolna od zajęcia 1500 zł. Proszę o pomoc co zrobić w tej sprawie

Zażądać różnicy od pracodawcy. Ot co. Bo to komornik w tym zakresie ma rację, on wysyła zajęcie, a to zakład pracy ma zastosować nie tylko art. 87 Kodeksu Pracy, który najwyraźniej stosuje, ale także art. 87[1] Kodeksu Pracy.

Jeżeli Twój pracodawca łamie Kodeks Pracy, to od tego jest PIP, a nie komornik. Komornik przyda Ci się później, jak wygrasz proces a pracodawca i tak nie zechce zwrócić różnicy.

Bardzo dziękuję za pomoc i informacje. Mam rozuize kwota wolna od zajęcia musi mi zostać na koncie i to zakład pracy jest winien że przelewa za dużo środków.

Nie no zaraz, co to znaczy "na koncie". Zakład pracy ma Ci przelać określoną kwotę po zajęciu wynagrodzenia, tj. w Twoim wypadku 1530 złotych, chyba, że jest to zajęcie alimentacyjne, wtedy minimalna nie podlega ochronie, ale to sytuacja wyjątkowa i nic o tym nie piszesz. Natomiast to co znajduje się na koncie to nie jest wynagrodzenie, tylko środki na rachunku i jak najbardziej możesz mieć także zajęcie rachunku bankowego.

Tak rachunek bankowy też jest zajęty. Wątpię czy zakład zwróci różnice z tych miesięcy. Syphar jedynie zostanie inspekcja pracy bo inaczej tego się u mnie w pracy nie da rozwiązać. Rozmawiałem już z księgową a nawet z szefową i obie Panie twierdzą że nie mają sobie nic do zarzucenia

A może zakład pracy potrącą z wynagrodzenia i resztę przesyła na konto i potem z kolei bank resztę przesyła komornikowi zostawiając kwotę wolną ok. 1530 zł?

Nie bank. Ja wpływ mam na konto od pracodawcy 1200 i nigdy nie zostaje mi 1530

Powrót