Zakładanie działalności

• Autor wątku Autor wątku Mateusz1988I
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateusz1988I

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie, próbowałem przegrzebać wątki na tym forum ale nic nie mogłem znaleść co by rozwiało moje wątpliwości. Sam nie bardzo potrafię zrozumieć i zinterpretować tego co w google pisze.
Jestem Mateusz, zarejestrowałem sie tutaj aby znaleść odpowiedź na kilka moich pytań. Przechodząc do meritum, hobbystycznie zajmuje sie metaloplastyką, może nie w dosłownym tego słowa znaczeniu ale sporo rzeczy robię z metalu. Ostatnio wskoczyłem na poziom HARD i zauważyłem że ma to sens i przede wszystkim jest na to rynek zbytu. Chciałbym uczciwie podejśc do tematu i zarejestrować działalność. Bardzo bym prosił o wyprostowanie mnie, bądź poprawienie mojego myslenia.
Siedząc na internecie przeróżne fora coś sie dowiedziałem ale czy to ma pokrycie w realu tego nie wiem. Mianowicie robię MINI KOPARKI, przyczepki do mini traktorków i różne rzeczy. Do tej pory robiłem to dla siebie, później znajomych. Wystawiłem koparki które wykonałem na portalach aukcyjnych i jest tym bardzo duże zainteresowanie. Moje pytanie brzmi, jak to wszystko zalegalizować aby nie popłynąć. Wiem że seryjne produkcje muszą mieć certyfikaty CE, co sie wiąże z mega dużymi kosztami. Natomiast w przypadku produkcji na ZAMÓWIENIE certyfikaty nie obowiązują. czy to prawda? Czas na wykonanie koparki średnio wychodzi w okolicy 60h pracy czyli miesięcznie jestem w stanie zrobić 2. Robie sam, koszta minimalizuje, czy mogę legalnie je sprzedawać? Gdzieś na google wyczytałem że druga opcja to sprzedaż jako arcydzieło. To jest najbardziej dla mnie problematyczne. Pracuje na etacie więc chciałbym coś małego sobie otworzyć aby realizować pasję i przy tym jakieś monety zarobić. Co potrzebuje aby od strony prawnej założyc działalnośc jednoosobową czy jakieś BHP,sanepidy itp? Bardzo bym prosił o konkretne odpowiedzi bo im więcej czytam kołomyj na google tym mniej wiem. Nie chodzi mi o unikniecie reklamacji na podzespoły, bo tu gwarancja obowiązuje roczna. Natomiast bardziej o aspekt BHP uzytkowania. Sprzęt przed wydaniem zawsze jest mocno testowany, wszelakie bolączki wychodzą w przeciagu kilku h. Podobno przy zamówieniu indywidualnym CE nie obowiązuje.

Ostatnia edycja:
Mateusz1988I napisał:
Mianowicie robię MINI KOPARKI, przyczepki do mini traktorków i różne rzeczy.

Domyślam się, że tu nie chodzi o modele (jak w modelarstwie), tylko o pojazdy użytkowe typu SAM?

Mateusz1988I napisał:
Moje pytanie brzmi, jak to wszystko zalegalizować aby nie popłynąć.

Doprecyzujmy: więc, Twoje pytanie de facto nie dotyczy samego fizycznego założenia działalności gospodarczej od strony formalnej, tylko pytasz o to czy tworzenie i sprzedaż takich pojazdów będzie legalna?

To jest bardzo gruba i głęboka analiza, raczej na forum się tego nie doczekasz, musisz poświęcić czas na wizytę u specjalisty. Sprawdzenie czy takie 'urządzenia' podlegają pod jakieś dyrektywy i jakie (Dyrektywa Maszynowa?), jakie są np. wymagania w zakresie ochrony zdrowia i bezpieczeństwa, jakie dokumentacje techniczne są niezbędne, czy certyfikacja procesu wytwarzania, czy procedury oceny zgodności itp...

To wszystko wyżej to tylko sugestie na szybko.

Co do znaku CE jest wymagany, kiedy wyrób wprowadzony do obrotu lub udostępniony na rynku Europejskiego Obszaru Gospodarczego podlega pod jakąkolwiek dyrektywę Nowego Podejścia lub rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie oznakowania CE. Pewne produkty podlegają procedurom uproszczonym, gdzie wystarczy przeprowadzić proces oceny zgodności i wystawić odpowiednią deklarację, inne podlegają obowiązkowemu procesowi certyfikacji przez zewnętrzne jednostki uprawnione. Jakie? Do sprawdzenia...przykładowo:
https://www.ce-polska.pl/moduly-oceny-zgodnosci---znak-ce.html

Technicznie, Twój problem jest skomplikowany i takiego działania wymaga. Skontaktuj się ze specjalistą w tym kierunku.

Powodzenia, pozdrawiam! :)

Witaj,dziękuje za odpowiedź.
Tak dokładnie chodzi o legalność sprzedaży. Pewna księgowa podsuneła mi 2 rozwiązania. 1. Aby ominąć znak CE i procedury z tym związane to produkować i sprzedawać jako arcydzieło, po części to jest arcydzieło. 2. Produkcja na zlecenie indywidualne. Brak powtarzalności i to też gdzieś znalazłem w internecie.
Tylko o to się rozchodzi, udało mi się dotrzeć żę aby wykonac CE trzeba około 20-25tys zł netto. Wiadomo... nic tak nieboli jak wykładanie takiej gotówki. Więc póki co, rynek zweryfikuje i wówczas można by pomyśleć. NIe chce uciekać od gwarancji, tylko aby bez kosztów dodatkowych wprowadzić taki sprzęt na rynek bo zapotrzebowanie jest.

Mateusz1988I napisał:
Pewna księgowa podsuneła mi 2 rozwiązania. 1. Aby ominąć znak CE i procedury z tym związane to produkować i sprzedawać jako arcydzieło, po części to jest arcydzieło. 2. Produkcja na zlecenie indywidualne. Brak powtarzalności i to też gdzieś znalazłem w internecie.

Nie wydaje mi się, że tędy droga jest słuszna. Szukając takiego sprzętu, nie kupiłbym 'arcydzieła'. Nie wiesz z jakim przeznaczeniem sprzętu ostatecznie zgłosi się nabywca.

Co do CE, tak jak pisałem, to najpierw trzeba się dowiedzieć czy Twoja produkcja wymaga zewnętrznego podmiotu certyfikującego, to nie jest prosta odpowiedź, tego wymaga techniczna analiza ze specjalistą moim zdaniem.

Powrót