Zakładanie firmy, konieczność czy możliwość?

• Autor wątku Autor wątku szymon.fijalkowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymon.fijalkowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
chciałbym się dowiedzieć, czy mogę sprzedać partię sprzętu elektronicznego z zagranicy bez zakładania firmy? Czy sprzedając sprzęt jako np. używany mogę to pominąć? W mojej rodzinie jest osobą, która jest współwłaścicielem Przedsiębiorstwa Wielobranżowego s.j. czy mogłaby mnie ona zatrudnić? Chciałbym to załatwić jak najmniejszym kosztem.

Pozdrawiam,
Szymon Fijałkowski

Jeszcze jedno, to na pewno nie będzie stała 'praca'. Wątpię, żeby trwała dłużej niż rok. Do tej pory nie prowadziłem żadnej działalności gospodarczej.

Zatrudnienie w spółce jawnej nie ma nic wspólnego ze sprzedażą Pańskiego prywatnego towaru.

Wnioskuję więc, że muszę założyć firmę do w/w celów? Czy są jakieś regulacje prawne dotyczące czasu funkcjonowania firmy? Jeśli zamknąłbym firmę miesiąc po jej założeniu?

Pozdrawiam

Jest swoboda działalności. Można zawiesić, można zlikwidować - nikt tego nie zabroni.
Można też sprzedać na podstawie umowy sprzedaży.

Ostatnia edycja:
Jednak by sprzedać sprzęt elektroniczny muszę mieć firmę, nie mogę tego zrobić jako osoba prywatna?

możesz. jeśli jesteś jego właścicielem. dlaczego miał być nie móc sprzedać swojej własności?
co innego jeśli chciałbyś z HANDLU uczynić źródło dochodu w sposób trwały.

Właśnie to jest trochę pogmatwane, nie do końca mogę zrozumieć część 'źródło dochodu w sposób trwały', będzie to źródło dochodu, tylko co ze stwierdzeniem 'sposób trwały' chodzi o jakiś okres czasu, czy więcej niż jeden raz? Nie bardzo to rozumiem?

Jeśli masz 4 pralki i je sprzedasz, to ok.
Jeśli masz 40 pralek i sprzedajesz je w sposób zorganizowany, osiągając już konkretny przychód, potrzebujesz DG.

Dziękuję bardzo. Tyle mi na razie wystarczy.
Pozdrawiam i do zamknięcia..

To nie jest kwestia tego, czy Pan może czy nie może sprzedać tych pralek. Oczywiście, że zawsze Pan może, również nie rejestrując działalności gospodarczej. Ale niech Pan wtedy zapomni o wystawieniu faktury albo rozliczaniu kosztów działalności.

Powstaje tylko pytanie o podatki - przede wszystkim VAT, przy którym US niezależnie od tego czy ma Pan zarejestrowaną działalność czy też nie ma, może uznać, że prowadzi Pan działalność gospodarczą i powinien odprowadzać VAT.

Ustawa o podatku od towarów i usług:

Przepis prawny:
Art. 15. 1. Podatnikami są osoby prawne, jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej oraz osoby fizyczne, wykonujące samodzielnie działalność gospodarczą, o której mowa w ust. 2, bez względu na cel lub rezultat takiej działalności.
2. Działalność gospodarcza obejmuje wszelką działalność producentów, handlowców lub usługodawców, w tym podmiotów pozyskujących zasoby naturalne oraz rolników, a także działalność osób wykonujących wolne zawody, również wówczas, gdy czynność została wykonana jednorazowo w okolicznościach wskazujących na zamiar wykonywania czynności w sposób częstotliwy. Działalność gospodarcza obejmuje również czynności polegające na wykorzystywaniu towarów lub wartości niematerialnych i prawnych w sposób ciągły dla celów zarobkowych.

Również na gruncie podatku dochodowego od osób fizycznych mogą powstać pewne wątpliwości:

Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych:

Przepis prawny:
działalność gospodarcza albo pozarolnicza działalność gospodarcza - oznacza to działalność zarobkową:
a) wytwórczą, budowlaną, handlową, usługową,
b) polegającą na poszukiwaniu, rozpoznawaniu i wydobywaniu kopalin ze złóż,
c) polegającą na wykorzystywaniu rzeczy oraz wartości niematerialnych i prawnych
- prowadzoną we własnym imieniu bez względu na jej rezultat, w sposób zorganizowany i ciągły, z której uzyskane przychody nie są zaliczane do innych przychodów ze źródeł wymienionych w art. 10 ust. 1 pkt 1, 2 i 4-9

Tak czy inaczej, nawet nie mając zarejestrowanej działalności gospodarczej, to w podatek dochodowy Pan wpada, jeżeli następuje:

Przepis prawny:
odpłatne zbycie, z zastrzeżeniem ust. 2:
a) nieruchomości lub ich części oraz udziału w nieruchomości,
b) (180)spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego lub użytkowego oraz prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej,
c) prawa wieczystego użytkowania gruntów,
d) innych rzeczy,
- jeżeli odpłatne zbycie nie następuje w wykonaniu działalności gospodarczej i zostało dokonane w przypadku odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych określonych w lit. a-c - przed upływem pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie, a innych rzeczy - przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie; w przypadku zamiany okresy te odnoszą się do każdej z osób dokonującej zamiany;

Żeby mieć pewność, że się Urząd Skarbowy nie przyczepi, należałoby przed podjęciem działań, o których Pan mówi, wystąpić o interpretację indywidualną przepisów podatkowych.

Frazeologu, napisałem mu dosyć jasnym językiem, że w razie gdyby chciał prowadzić bardziej zorganizowaną działalność nastawioną na zysk, jest zobligowany do załozenia DG i rozliczenia się z US.

Kukov - ja zmierzam do tego, że US może lepiej od nas wszystkich, łącznie z samym zainteresowanym, wiedzieć czy prowadzi i czy chce prowadzić działalność gospodarczą.

A jak się mu US do tyłka dobierze już po fakcie i każe VAT odprowadzić, to będzie płacz i zgrzytanie zębów...

Dlatego napisałem, że skoro planuje sprzedaż większej ilości majątku to niech zakłada DG i odprowadza podatki, bo go zjedzą..

Pofatyguję się jednak do US. Tak chyba będzie najbezpieczniej.
Dziekuję.

Powrót