zakladanie sp zo.o. (oplaty notarialne)

• Autor wątku Autor wątku mateusz_wroc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateusz_wroc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
Chce zalozyc spolke zoo. Mam juz napisana umowe spolki, teraz musze wraz ze wspolnikami podpisac ja u notariusza. Koszt notariusza ( z tego co udalo mi sie dowiedziec) to: 1.taksa notarialna; 2. 1500pln ogloszenie w Monitorze; 3.vat; 4.podatek od czynnosci cywilno-prawnych. Niektore z tych pozycji sa uzaleznione od wartosci kapitalu zakladowego spolki. Poniewaz kapital poczatkowy ma byc dosc duzy (ok. 300tys pln) moje pytanie dotyczy tego czy pozniejsze podniesie kapitalu zakladowego (w istniejacej juz spolce) jest pozbawione wszelkich oplat?
A w skrocie: czy bardziej oplaca mi sie zarejestrowac spolke z kapitalem minimalnym (50tys) i potem w trybie uchwaly podniesc kapital spolki czy od razu zalozyc spolke z kapitalem 300tys pln bo roznice w oplatach sa symboliczne?
Dziekuje za pomoc

Korzystniej zarejestrować spółkę od razu z 300 tys. zł kapitału. Podwyższenie kapitału zakładowego odbywa się w drodze zmiany umowy, a tutaj taksa pobierana jest od wysokości podwyższenia, więc i tak trzeba za całą kwotę zapłacić. Wybranie opcji z drugą umową pociąga za sobą dodatkowe koszty w postaci opłaty za ujawnienie podwyższenia w rejestrze przedsiębiorców (KRS) oraz kolejnego ogłoszenia w MSiG (obie opłaty są niższe niż przy rejestracji i wynoszą odpowiednio: 400 zł i 250 zł).

Podwyższenie kapitału może też wiązać się z objęciem nowopowstałych udziałów. Oświadczenie o tym składa się również w formie aktu notarialnego, przy czym maksymalna taksa wynosi tu 1/10 procentowo podanych kwot wymienionych w par. 3 Rozporządzenia MS w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej.

Pamiętaj, że wyliczenie kosztów notarialnych "na sucho" daje tylko rozeznanie w maksymalnej taksie. Konkrety są do ustalenia z danym notariuszem i faktycznie ceny mogą być znacznie niższe. Jeśli korzystacie ze stałej obsługi prawnej, być może Wasz adwokat lub radca prawny ma znajomego notariusza, który zgodzi się na dużo lepszą cenę niż taki, do którego traficie "z ulicy".

Dziekuje za bardzo rzeczowa i merytorycznie wazna odpowiedz.
Jeden z paragrafów umowy spółki brzmi:
§ 6
1. Kapitał zakładowy może zostać podwyższony w drodze uchwały Zgromadzenia Wspólników poprzez stworzenie nowych udziałów.
2. Podwyższenie kapitału do wartości nie przekraczającej 100 (słownie: stu- ) krotnej wartości pierwotnego kapitału zakładowego Spółki, nie będzie stanowić zmiany umowy Spółki.
3. Podwyższenie, o którym mowa w punkcie 2, nie stanowi zmiany umowy spółki pod warunkiem, iż właściwa uchwała Zgromadzenia Wspólników zostanie podjęta nie później niż w dniu 31 grudnia 2019 r.
4. Wpłaty na objęcie udziałów w podwyższonym kapitale zakładowym mogą być dokonywane w postaci pieniężnej lub w postaci niepieniężnej.

Wynika więc, że do podwyższenia kapitału akurat w tym przypadku nie byłaby potrzebna zmiana umowy Spółki. Bardzo proszę o ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu. Dziekuję i pozdrawiam

dla potomnych

Podwyższenie kapitału zakładowego MOŻE NASTĄPIĆ NA MOCY DOTYCHCZASOWYCH POSTANOWIEŃ UMOWY SPÓŁKI lub poprzez zmianę umowy spółki (art. 257 &1 KSH). Jeżeli podwyższenie kapitału zakładowego ma nastąpić na mocy dotychczasowych postanowień umowy spółki, postanowienia te powinny określać wysokość podwyższenia oraz jego termin (art. 257 & 1 ksh).

Powrót