Zakładanie spółki Z O.O.

• Autor wątku Autor wątku peter_m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

peter_m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!

Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł podzielić się ze mną informacją (bądź np. linkiem), gdzie mogę znaleźć najbardziej aktualne wytyczne dotyczące zakładania spółki z o.o. (wykaz niezbędnych dokumentów etc.)

Polecam lekturę ustaw o Krajowym Rejestrze Sądowym oraz Kodeksu Spółek Handlowych.

Jako, że - przyznaję się bez bicia - jestem leniwy, liczyłem na wiedzę bardziej 'skondensowaną'. Proszę o wyrozumiałość.

No dobra:

zaznaczasz temat postu, tj. "Zakładanie spółki Z O.O." i kopiujesz (ctrl+c)

otwierasz stronę Google

wklejasz to co zaznaczyłeś, wciskasz enter

Pięć pierwszych wyników w zasadzie wyczerpuje wszystkie aspekty zagadnienia.

A informacje z lutego 2008 są nadal aktualne? Tu ta aktualność jest kluczowa.

Ostatnia edycja:
Nie są, np minimalny kapitał zakładowy to 5tys.

Właśnie o takie niuanse mi chodziło - może jednak znajdzie się ktoś dla kogo nie będzie wielkim wysiłkiem podzielenie się swoją wiedzą?

Do rejestracji spółki potrzeba :

- umowę spółki w formie aktu notarialnego,
- powołanie pierwszych organów spółki (najczęściej w akcie notarialnym),
- listy wspólników,
- oświadczenie zarządu o wniesieniu kapitału
- notarialnie poświadczone wzory podpisów członków zarządu,
- nazwiska, imiona, adresy członków zarządu
- wniosek o nadanie numeru NIP (dodatkowo o zarejestrowaniu spółki jako płatnika VAT, ale nie mam pojęcia bo nie rejestrowałem jeszcze niczego po zmianach zwanych "jednym okienkiem")
- wniosek o nadanie numeru regon
- opłaty sądowej za wpisanie spółki - 1.000 zł, opłaty za ogłoszenie w MSiG - 500 zł
- umowy najmu lokalu lub innego dokumentu potwierdzającego prawo do lokalu w którym spółka będzie miała adres

Formularze :
KRS - W03 - wniosek o rejestrację
KRS - WE - wspólnicy (jeżeli podlegają wpisowi do KRS czyli mają powyżej 10% w kapitale)
KRS - WK - organy spółki
KRS - WM - przedmiot działalności

(to taka wersja podstawowa, nie wspomina np. o oddziałach)

Dla zainteresowanych - dzisiaj zakładałem spółkę z kapitałem 5.000 zł. Notariusz skasował mnie następująco:

- podatek PCC: 17,00 zł
- za akt notarialny: 160,00 zł + VAT = 195,20 zł
- za cztery odpisy: 288,00 zł + VAT = 351,36 zł
- za potwierdzenie wzoru podpisu - 40,00 zł + VAT = 48,80 zł

RAZEM 612,36 zł

Odpisy muszą być minimum cztery: jeden dla spółki, jeden dla US, jeden dla KRS i jeden dla US wysyłany przez notariusza. Dostaliśmy więc tylko trzy wypisy, a czwarty notariusz wyśle do US i wpłaci podatek PCC który już od nas pobrał.

My mieliśmy bardzo długą umowę spółki - 14 stron. Z tego co wiem, to raczej robi się mniejsze 4-5 str.

Co do potwierdzeńpodpisu, to jest to potrzebne do rejestracji KRS i kosztuje 20,00 zł netto za jednego członka zarządu.

Pozdrawiam
P.

Potwierdzenie podpisu może nie kosztować, jeżeli dokona się go w sądzie rejestrowym.

Tak. Notariusz mówił nam, że możemy złożyć podpisy przed Sędzią, ale ponoć są to strasznie długie terminy i wogóle. Poza tym nie chciało nam się znowu spotykać tylko po to, żeby "coś" zrobić w kolejnym urzędzie i postanowiliśmy wydać 40 zł.

Ale potwierdzam - można ten koszt ominąć.
Dodam jednak, że te koszty mogą chyba być pokryte już z kapitału. Przynajmniej nam notariusz napisał: "koszty niniejszego aktu ponosi spółka". Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.

Pozdrawiam
P.

Nieco skondensowanej wiedzy znajduje się w Poradniku [...]dla zakładających firmę w ramach tej formy organizacyjnej - znajdują się tam m.in. aktualne informacje o formalnościach i opłatach związanych z KRS oraz wzory dokumentów. Serwis będziemy dalej rozwijać...

Powrót