zaklucanie ciszy

• Autor wątku Autor wątku zollw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zollw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Wracając z sylwestra prowadzilem pijanego kolege który przewrocil sie. Nie dalem rady go utrzymac zwlaszcza ze sam bylem pijany. Wtedy przyjechala policja i jak sie latwo domyslic wyladowalismy na izbie. A dzis przyjechal do mnie dzielnicowy i okazuje sie ze jestem oskarzony o przeklinanie i cytuje "kladzenie sie na chodniku" -zaklucanie ciszy. Sprawa jest w sadzie grodzkim co mi grozi i czy mam jakies szanse wyjsc z tego bez wiekszych kosztow ? i czy to ze bylem na izbie to niewystarczajaca kara?

izba wytrzeźwień nie jest kara tylko miejscem gdzie bezpiecznie mogles wytrzeźwiec.... niekoniecznie leżąc na chodniku... było to tylko i wyłacznie dla twojego bezpieczeństwa....

kw
[lex:3t4vsutn] Art. 51. § 1. 60 Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 ma charakter chuligański lub sprawca dopuszcza się go, będąc pod wpływem alkoholu,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
[/lex:3t4vsutn]
[lex:3t4vsutn] Art. 141. Kto w miejscu publicznym umieszcza nieprzyzwoite ogłoszenie, napis lub rysunek albo używa słów nieprzyzwoitych,
podlega karze ograniczenia wolności, grzywny do 1500 złotych albo karze nagany.
[/lex:3t4vsutn]

krotko mowiac nie wesolo ale wielkie dzieki.
Tylko ze co innego jest napisane w protokole z izby a o co innego jestem oskarzony wiec sprzeczne zeznania policji. Tylko nie wiem czy moge jakos dostac kopie protokolu z izby ale to sie musze dowiedziec na miejscu i czy mam jakies szanse jezeli takie cos przedstawie w sadzie (zwlaszcza ze jestem niewinny :P) ?

nie ma tu żadnych"sprzecznych zeznań". Inna jest podstawa umieszczenia w Izbie Wytrzeźwień a inna skierowania wniosku do SG. I to co jest napisane w protokole IW nie ma znaczenia przed Sądem gdzie jest zarzut z art. z Kodeksu Wykroczeń, więc szkoda czasu na kopie...

Czyli startuje z przegranej pozycji :(. Wielkie dzieki za pomoc. Pozdrawiam.

takie podchodzenie do sprawy jest chyba złe...zawsze można przedstawić swoje racje przed Sądem...nie należy od razu zakładać najgorszego..powodzenia

Powrót