Zakończenie egzekucji komorniczej

• Autor wątku Autor wątku Yomik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yomik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie, dzisiaj otrzymałem postanowienie od komornika o zakończeniu egzekucji w związku z całkowitą spłatą zadłużenia. Wierzycielem był Bank Pekao SA, kwota dość duża ok. 40 000. Egzekucja odbywała się na podstawie sądowego nakazu zapłaty. Teraz moje pytanie, jeśli się okaże, że w banku ta kwota nie jest do końca spłacona, bo jeszcze są jakieś odsetki, to wtedy bank ponownie może wysłać sprawę do komornika? Czy ewentualnie nowa sprawa w sądzie? Czy mam się niepokoić? Z jednej strony cieszę się, że tyle już spłaciłem, bo komornik siedział mi na pensji przez 12 lat! Ale do końca nie wierzę, że w banku wszystko gra.

Przede wszystkim musisz się dowiedzieć czy we wniosku egzekucyjnym wierzyciel wnosił o wyegzekwowanie od ciebie całego świadczenia, czy jedynie jego części.
Jeżeli wierzyciel zawnioskował o wszystko, a komornik stwierdził, że wszystko zostało zapłacone i zostało wydane postanowienie w tym zakresie to po jego uprawomocnieniu nie będziesz musiał przejmować się ewentualnymi roszczeniami banku.
Tytuł wykonawczy z odpowiednią adnotacją trafi do archiwum.

Dziękuję za odpowiedź, postaram się tego dowiedzieć, ale czy taką informację uzyskam od komornika?

Czy roszczenie objęte tytułem zostało spłacone ? Tak.
Czy tytuł pozostaje w aktach ? Tak.

Powrót