Zakończenie egzekucji w trakcie powództwa przeciwegzekucyjnego

• Autor wątku Autor wątku Todi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Todi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,
mam następującą sytuację:
W związku z egzekucją komorniczą przeciwko mnie, złożyłam pozew przeciwegzekucyjny razem z wnioskiem o zabezpieczenie, było to na początku czerwca. Niestety sąd udzielił zabezpieczenia dopiero pod koniec lipca, kilka dni po tym jak egzekucja została już zakończona. Pozwany, czyli wierzyciel w związku z udzieleniem zabezpieczenia przez sąd złożył zażalenie, w którym zażądał uchylenia postanowienia o zabezpieczeniu i umorzenia postępowania o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego. Argumentuje to faktem, że w sprawie o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego bierze się pod uwagę stan na koniec rozprawy, a w chwili obecnej wykonalność tytułu wykonawczego wygasła więc nie można wnosić o pozbawienie jego wykonalności. Czy tak faktycznie jest? Jeśli tak, to co powinnam teraz zrobić? Egzekucja komornicza odbyła się na podstawie przedawnionego tytułu egzekucyjnego, a ja nie mam żadnej formalnej możliwości obrony.

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozew opozycyjny złożyłam, bo roszczenie uległo przedawnieniu. Na sądowy nakaz zapłaty z klauzulą z lipca 2003 nałożono klauzulę wykonalności na spadkobierców dłużnika wskazanego na nakazie zapłaty w kwietniu 2016. W czerwcu wszczęto egzekucję komorniczą przeciwko spadkobiercom. Nie miałam innej możliwości zgłoszenia zarzutu przedawnienia jak przez powództwo przeciwegzekucyjne. Egzekucja komornicza przeciwko spadkodawcy była prowadzona tylko raz i umorzona z mocy prawa (art. 823 kpc) w 2007 (spadkodawca zmarł niedługo po wszczęciu egzekucji), zatem nie przerwała biegu przedawnienia i liczy się ono od 2003.

Interesuje mnie czy teraz skoro egzekucja przeciwko spadkobiercom została zakończona bo roszczenie zostało w pełni zaspokojone mogą mi umorzyć powództwo przeciwegzekucyjne? Przecież złożyłam je we właściwym terminie, egzekucja była wtedy jeszcze w toku.

moim zdaniem zapewne sąd zapyta czy podtrzymuje się pozew opozycyjny na twoim miejscu ja bym nie dał za wygraną i sądził się z wierzycielem mimo wyegzekwowania należności.

Todi napisał:
w którym zażądał uchylenia postanowienia o zabezpieczeniu i umorzenia postępowania o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego.
Odpisz koniecznie pismem procesowym; daj odpór przywołując daty.
Poszukaj orzecznictwa SN
Zostaje ci też możliwość pozwania ich na podstawie art. o bezpodstawnym wzbogaceniu.

podrzucam sygn akt. I C 556/11 - wyrok z uzasadnieniem Sąd Okręgowy we Wrocławiu z 2013-03-07 może się przydać.

Dziękuję! Wasze odpowiedzi natchnęły mnie nadzieją, że jeszcze nie wszystko stracone.

Odpowiedź na zażalenie mam wysłać od razu do Sądu Okręgowego a powództwo przeciwegzekucyjne składałam do Sądu Rejonowego. Czy to znaczy, że teraz sprawę o pozbawienie wykonalności przejmuje Sąd Okręgowy i to on będzie ją dalej prowadził czy tylko wyda postanowienie w sprawie o zabezpieczenie?

Todi napisał:
złożył zażalenie, w którym zażądał uchylenia postanowienia o zabezpieczeniu i umorzenia postępowania o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego.
Odpowiedż na pozew czy zażalenie ale na jakie postanowienie?
Precyzuj
Czytaj pouczenia

Ostatnia edycja:
Sąd bierze za podstawę wyroku stan sprawy z chwili orzekania. Powództwo zostanie najprawdopodobniej oddalone.

W razie przegranej pozwał bym sąd o odszkodowanie. ,) dwa miesiące to jednak trochę długo jak na rozpatrzenie wniosku o zabezpieczenie.

Odpowiedź na zażalenie wnosisz bezpośrednio do sądu II instancji. Sąd ten rozpozna tylko kwestię wypadkową (tj. zażalenie na postanowienie o zabezpieczeniu). Później sprawa wróci do sądu I instancji, do dalszego prowadzenia

Dziękuję za zainteresowanie moim przypadkiem

Znalazłam uchwałę SN z 26 lutego 2014 (Sygn. akt III CZP 119/13), która chyba idealnie opisuje mój przypadek
http://www.sn.pl/Sites/orzecznictwo/Orzeczenia2/III CZP 119-13.pdf.

Rozumiem, że powództwo przeciwegzekucyjne zostanie oddalone. Moje pytanie jest następujące
1) Czy oddalenie będzie bez rozpatrzenia istoty sprawy tj przedawnienia czy jednak sąd oddalając powództwo rozpatrzy sprawę przedawnienia? Chodzi mi konkretnie o to czy po zakończeniu egzekucji następuje brak bezwzględnej przesłanki procesowej powództwa przeciwegzekucyjnego?
"Wydanie wyroku staje się niedopuszczalne, gdy w toku postępowania zaszły
okoliczności powodujące niedający się usunąć brak jednej z bezwzględnych
przesłanek procesowych (art. 199 § 1 pkt 1, art. 1099, art. 1113 k.p.c.)"
2) Czy w takim razie mogę jeszcze zmienić powództwo przeciwegzekucyjne na żądanie zasądzenia bezpodstawnie wyegzekwowanego świadczenia? Jak się robi taką zmianę i jaki jest koszt?

A dlaczego wierzyciel miałby zwracać wyegzekwowaną kwotę skoro dług nadal istniał w dniu wszczęcia postępowania egzekucyjnego ?

Jak kolega wyżej zauważył winę za zaistniałą sytuację ponosi sąd poprzez nieudzielenie odpowiednio szybko zabezpieczenia twojego roszczenia wobec wierzyciela. Sąd można zawsze przynaglić lub też poprosić o rozpatrzenie sprawy poza zwykłą kolejnością wpływu spraw.

Powrót