Zakończenie stażu a wyrejestrowanie się z PUP

• Autor wątku Autor wątku ancia1710
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ancia1710

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam, nurtuje mnie jedno pytanie czy po skończonym stażu, kiedy zaniosę wszystkie dokumenty do PUP zostanę automatycznie wyrejestrowana? Czy muszę udać się do innego pokoju w celu złożenia osobnego wniosku o wyrejestrowanie?

ancia1710 napisał:
czy po skończonym stażu, kiedy zaniosę wszystkie dokumenty do PUP zostanę automatycznie wyrejestrowana?
A z jakiego powodu masz zostać wyrejestrowana?
ancia1710 napisał:
Czy muszę udać się do innego pokoju w celu złożenia osobnego wniosku o wyrejestrowanie?
Czy naprawdę uważasz, że na forum znamy układ pokoi/stanowisk w Twoim PUP, że będziemy wiedzieć czy w jednym pokoju załatwisz wszystko? Pójdziesz, to Cię pokierują.

Może źle się wyraziłam. PO zakończonym stażu mam gwarancje zatrudnienia. Pytam o formalności, czy każdy mimo, iż korzystał z środków wsparcia musi złożyć odrębny wniosek o wyrejestrowanie z ewidencji osób bezrobotnych.

Ok, teraz rozumiem.
Skoro po zakończonym stażu jest gwarancja zatrudnienia, to organizator zgodnie z obowiązkiem zawiera z Tobą umowę, którą Ty przedstawiasz w PUP.
PUP na tej podstawie pozbawia Cię statusu z powodu podjęcia pracy, a nie na własny wniosek. Przedstawienie umowy wystarczy do wyrejestrowania. Natomiast czy to wszystko załatwisz w jednym punkcie... no cóż, jeszcze trochę czasu pewnie upłynie zanim obsługa klienta w urzędach będzie superkompleksowa i nie będzie wymagała wędrówki po kilku pokojach ;)

Ostatnia edycja:
Powrót