zakończenie studiów i spłata zaległych alimentów

• Autor wątku Autor wątku xpaulax99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xpaulax99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam następujący problem. W tym roku kończę studia mgr, bronię się w lipcu. Mój ojciec płaci mi alimenty co miesiąc, właściwie płaci je go komornika, a komornik przesyła mi. Ojciec ma dług, ponieważ nie zawsze płacił, był okres że nie dostawałam w dzieciństwie żadnych alimentów, oraz przez większość czasu dostawałam alimenty z Funduszu Alimentacyjnego. Dopiero od kilku lat ojciec płaci regularnie pieniądze do komornika. Komornik dał mi ostatnio pismo, gdzie wypisany jest dług ojca, wobec Funduszu, wobec mnie itp. i przy moim nazwisku jest suma ponad 60 tys. Moje pytanie brzmi: czy powinnam w takim razie drogą sądową walczyć o to aby spłacił mi dług? bo wiem że sam się nie odezwie w tej sprawie i nie będzie chciał mi płacić. Czy po prostu komornik będzie dalej ściągał z ojca pieniądze i mi przelewał? niby rozmawiałam chwilę z komornikiem i powiedział że w pierwszej kolejności ojciec musi spłacić długi wobec Funduszu itp. a moje na końcu. Miał ktoś taką sytuację? Pozdrawiam i proszę o odpowiedź

xpaulax99 napisał:
czy powinnam w takim razie drogą sądową walczyć o to aby spłacił mi dług?
Czy po prostu komornik będzie dalej ściągał z ojca pieniądze i mi przelewał? niby rozmawiałam chwilę z komornikiem i powiedział że w pierwszej kolejności ojciec musi spłacić długi wobec Funduszu itp. a moje na końcu. Miał ktoś taką sytuację?
Ad.1 Nie.
Ad.2 Tak i niby komornik miał rację. Po ustaniu świadczeń bieżących, w pierwszej kolejności komornik będzie egzekwował należności FA, a dopiero później alimenty zaległe dla Pani.
Ad.3 Tak.

Powrót