Zakończenie umowy a zasiłek

• Autor wątku Autor wątku beRRo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beRRo

Użytkownik
Odpowiedzi
70
Umowa z pracodawcą wygasła 27/05 więc poszedłem na zasiłek chorobowy od 28/06 do dnia dzisiejszego. Zus rząda wniosku Z-3 od niego lecz dzwoniłem dziś i wyjaśnił jasno że po wygasłym zatrudnieniu on wszystko przekazał do zus co było potrzeba. Czy istnieje możliwość że zus przeoczył wniosek? Lub może jest inna możliwość by zus go wystawił?

beRRo napisał:
Umowa z pracodawcą wygasła 27/05

Wygasła? Czyli zmarł - współczuję.
Może spadkobiercy nie mieli do tego głowy, pogrzeb był ważniejszy.

beRRo napisał:
wygasła 27/05 więc poszedłem na zasiłek chorobowy od 28/06

To poszedłeś za późno - jeżeli umowa zakończyła się 27 maja - to by mieć prawo do zasiłku po ustaniu zatrudnienia choroba musi wystąpić w ciągu 14 dni. 28 czerwca to już za późno.

beRRo napisał:
Zus rząda wniosku Z-3 od niego lecz dzwoniłem dziś i wyjaśnił jasno że po wygasłym zatrudnieniu on wszystko przekazał do zus co było potrzeba. Czy istnieje możliwość że zus przeoczył wniosek? Lub może jest inna możliwość by zus go wystawił?

Dostałeś wiadomość listem zwykłym? Spójrz na daty - może się to rozjechało w czasie. Np. pismo datowane 10 czerwca, z płatnik wysłała 11 czerwca.
Zadzwoń do ZUS i zapytaj czy dotarło.

Zakończyła się i nie została przedłużona. I sory za datę poszedłem zaraz 28maja na zasiłek. Żadnej wiadomości korespondencj nie dostałem tylko na mzus dla.swojej informacji że zus wysłało na adres byłego pracodawcy list że wymaga wniosku z-3 do.dnia 24 czerwca.

To zadzwoń na ZUS - może już dotarł Z-3.

Byłem dziś mówili że nic nie wpłynęło od pracodawcy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Usuń link - są tam dane osobowe.
Zadzwoń do byłego pracodawcy.
Taki wniosek pracodawca składa on-line - więc jest to chwila roboty.
Ale... teoretycznie ma na to 6 miesięcy.
Bo przepis stanowi, że ma to zrobić niezwłocznie... czyli jest to (właściwie) nieokreślone.
Zaś roszczenie o zasiłek przedawnia się po 6 miesiącach.

Dzwoniłem dziś mówił że wszystkie dokumenty dostarczył zaraz po zakończeniu zatrudnienia do zus. Słyszałem że alternatywa to jeszcze PIP czy droga sądowa.

Poproś o kopię tych dokumentów z potwierdzeniem złożenia.

Mój pracodawca czekał do ostatniej chwili czyli dnia wydania zaświadczenia z-3 w informacji od ZUS (korespondencji).

Powrót