Zakończona egzekucja komornicza, a spłata karty kredytowej do spłaconego kredytu

• Autor wątku Autor wątku opp6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

opp6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Proszę o pomoc, dostałem wezwanie do spłaty zadłużenia karty kredytowej do kredytu, który został spłacony poprzez egzekucję komorniczą we wrześniu 2013 r. przez firmę windykacyjną Transcom Wrocław. Moje pytanie jest następujące czy zakończenie egzekucji jest terminem zamknięciem kredytu czy pierwsza rata pobrana przez komornika jest jednoznaczna z zamknięciem kredytu? Nadmieniam, że z karty nie korzystałem od ponad 3 lat.

a jest na to jakiś tytuł wykonawczy? egzekucja zakończona, odnotowane na tyt. wykonawczym i do akt.

poza tym skąd się wzięło zadłużenie na karcie? tak czy owak - przedawnienie z karty to 2 lata (liczone od terminu płatności pierwszego nieopłaconego wyciągu)

Do kredytu została dodana karta kredytowa na osobnej umowie.We wrześniu 2013 zakończyła się egzekucja komornicza za kredyt na co mam potwierdzenie.Karta nie była używana od 2010 roku pomimo zadłużenia na niej nie ściągnięto z niej pieniędzy przy egzekucji komorniczej za kredyt.

więc tytułem wykonawczym nie została objęta należność z karty dlatego komornik nic w tej kwestii nie zrobił. kiedy płaciłeś ostatni wyciąg z niej?

Nie pamiętam wydaje mi się, że minęło już ponad 3lata. Może wysłanie do firmy Transcom windykacja pisma o przedawnieniu powstrzyma ich od dalszych pogróżek?

nic nie wysyłaj bo to nie ma sensu. pismo nie robi na nich wrażenia, a wręcz kontakty z tobą się nasilą. zarzut przedawnienia podnosi się przed sądem.

dla twojej informacji: na podst. art. 118 k.c. w zw. z art. 6 ustawy o elektronicznych środkach płatniczych (Dz. U. z 2002 r. nr 169, poz. 1385 ze zm.) należy podkreślić, że przepis szczególny stanowi iż rzeczone roszczenie, jako wynikające z zawartej umowy na podst. ustawy o elektronicznych środkach płatniczych (Dz. U. z 2002 r. nr 169, poz. 1385 ze zm.) przedawnia się z upływem dwóch lat, zaś początek biegu terminu przedawnienia stanowi data wymagalności wpłaty całości bądź kwoty minimalnej, wskazanej na saldzie wyciągu, wedle wyroku Sądu Najwyższego z dnia 17 grudnia 2008 r., sygn. akt I CSK 243/08.

Dobrze tak zrobię.Tylko dlaczego piszą o terminie 9 września ub roku jako terminie od kiedy liczy się bieg przedawnienia. W tym terminie zakończono egzekucję za kredyt. Jednak po zasięgnięciu w pamięć doszedłem do tego że karta kredytowa była przypisana do kredytu, który został ściągnięty przez egzekucję komorniczą. Czy egzekucja komornicza nie przerywa biegu przedawnienia dotyczącej karty kredytowej?

Nie wiemy czy tytuł wykonawczy, który był podstawą egzekucji obejmował również roszczenie z karty kredytowej. Możesz to sprawdzić. Powinno wynikać to z treści pozwu, wskutek którego został wydany tytuł egzekucyjny. Jeśli obejmował, to oczywiście bieg terminu przedawnienia został przerwany przez postępowanie egzekucyjne.

To na chłopski rozum skoro by obejmował roszczenie o kartę to komornik ściągnął by do końca wszystkie moje zobowiązania z uwagi na to, że mam stałe źródło dochodu wynikające z umowy o pracę. Czyli przez Twoją odp. rozumuję ,że jeżeli nie było zawartej karty w pozwie to nie przerwano biegu przedawnienia i na chwilę obecną w razie gdyby firma windykacyjna wyszła na drogę sądową to należy wnieść tylko zarzut przedawnienia.

Dziękuję Wam wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi.

przyklejam się do tego wątku i proszę o pomoc ...

a wiec moja sprawa się ma dziwnie gdyż naliczona jest opłata stosunkowa z art 49.1 2 raz po 15%..od kwoty( długu 4111.71- kwota spłacona do wierzyciela) a komornikowi zapłaciłam 1 x tysiac złotych nic wiecej
opłata stosunkowa 49.1(15%)-77.95
opłata stosunkowa 49.1(15%)-616.76
dlaczego druga tez jest 15% a nie 8 %...????????

przepraszam ze w tym temacie

Proszę o pomoc ,trzy lata temu komornik zajął konto mojego syna,i tu nie neguje takiej opcji,za błędy trzeba płacić.Ale co mam zrobić, do tej pory syn nie dostał żadnych pism związanych z zajęciem komorniczym ,dowiaduję się o zajęciu przed okienkiem banku.Nie można też nawiązać kontaktu ,dodzwonić się graniczy z cudem.Co mam zrobić,syn jest mało zaradny.a teraz po kilku miesiącach przerwy znów komornik zajął konto i na dodatek już ponad miesiąc konto jest zablokowane ,choć środki na nim są,proszę o radę co mam robić.

galina52 napisał:
trzy lata temu komornik zajął konto
do tej pory syn nie dostał żadnych pism związanych z zajęciem komorniczym
co mam zrobić,
Przepis prawny:
art. 889 (...)
komornik (...)
2) zawiadamia dłużnika o zajęciu jego wierzytelności z rachunku bankowego, w tym rachunku bankowego obejmującego wkład oszczędnościowy, doręczając mu odpis zawiadomienia skierowanego do banku, o zakazie wypłat z rachunku bankowego, w tym rachunku bankowego obejmującego wkład oszczędnościowy.
(...)

Dłużnik ma prawo wnioskować o wydanie mu z akt sprawy kserokopii albo odpisu tego pisma.
Natomiast w takim przypadku gdy dłużnikowi nie zostało skutecznie doręczony odpis zawiadomienia a komornik nadal uchyla się od jego doręczenia - można złożyć skargę na czynności komornika do sądu.

Powrót