zakres obowiązków pracownika

• Autor wątku Autor wątku malami75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malami75

Użytkownik
Odpowiedzi
114
Dzień dobry

W naszej firmie, co rok "zmuszani" jesteśmy do wypisywania urlopów na okres międzyświąteczny.
W tym roku postanowiliśmy się sprzeciwić pracodawcy i chcemy przyjść do pracy, bo jak się dowiedzieliśmy od pracodawcy cyt: "postojowe nie wchodzi w grę"

Jest awantura i straszenie. Ostatecznie, pracodawca powiedział, że możemy sobie przyjść, ale hala produkcyjna będzie zamknięta. Jedynie będzie dostęp do pomieszczeń takich jak stołówka, toalety i szatnie.
Pracodawca nas poinformował, że jeśli przyjdziemy do pracy, to będziemy musieli sprzątać stołówkę, korytarze, szatnie i zamiatać na zewnątrz firmy parking oraz miejsce dla palaczy przed budynkiem.

W umowie o pracę, mam " pracownik produkcji"
Czy pracodawca ma prawo nam nakazać, sprzątać jak wyżej opisałam ?

malami75 napisał:
Czy pracodawca ma prawo nam nakazać, sprzątać jak wyżej opisałam ?
Nie
Jedynie wtedy może nakazać takie sprzątanie jak na ten czas wprowadzi w firmie przestój
Przepis prawny:
Art. 81. § 1. Pracownikowi za czas niewykonywania pracy, jeżeli był gotów do jej wykonywania, a doznał przeszkód z przyczyn dotyczących pracodawcy, przysługuje wynagrodzenie wynikające z jego osobistego zaszeregowania, określonego stawką godzinową lub miesięczną, a jeżeli taki składnik wynagrodzenia nie został wyodrębniony przy określaniu warunków wynagradzania - 60% wynagrodzenia. W każdym przypadku wynagrodzenie to nie może być jednak niższe od wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów.

§ 2. Wynagrodzenie, o którym mowa w § 1, przysługuje pracownikowi za czas niezawinionego przez niego przestoju. Jeżeli przestój nastąpił z winy pracownika, wynagrodzenie nie przysługuje.

§ 3. Pracodawca może na czas przestoju powierzyć pracownikowi inną odpowiednią pracę, za której wykonanie przysługuje wynagrodzenie przewidziane za tę pracę, nie niższe jednak od wynagrodzenia ustalonego zgodnie z § 1. Jeżeli przestój nastąpił z winy pracownika, przysługuje wyłącznie wynagrodzenie przewidziane za wykonaną pracę.

§ 4. Wynagrodzenie za czas przestoju spowodowanego warunkami atmosferycznymi przysługuje pracownikowi zatrudnionemu przy pracach uzależnionych od tych warunków, jeżeli przepisy prawa pracy tak stanowią. W razie powierzenia pracownikowi na czas takiego przestoju innej pracy, przysługuje mu wynagrodzenie przewidziane za wykonaną pracę, chyba że przepisy prawa pracy przewidują stosowanie zasad określonych w § 3.

Ponadto żeby wykonywać jakiekolwiek prace na zewnątrz musiałby was wyposażyć w odpowiednie ubrania robocze które zapewniły by wam ciepło - kurtki
brak takiej odzieży daje prawo do odmowy wykonywania prac na zewnątrz

cologniola napisał:
Ponadto żeby wykonywać jakiekolwiek prace na zewnątrz musiałby was wyposażyć w odpowiednie ubrania robocze które zapewniły by wam ciepło - kurtki
brak takiej odzieży daje prawo do odmowy wykonywania prac na zewnątrz

Cologniola - zapytam , czy w przypadku polecenia pracy na zewnątrz w takich warunkach jakie obecnie panują , pracodawca oprócz wyposażenia pracowników w odpowiednią odzież oraz obuwie robocze ma obowiązek przeprowadzenia dodatkowych badań LMP , wykonania oceny ryzyka zawodowego i zapoznania z nim pracowników oraz przeprowadzenia instruktażu stanowiskowego i szkolenia BHP ?

wawil napisał:
Cologniola - zapytam , czy w przypadku polecenia pracy na zewnątrz w takich warunkach jakie obecnie panują , pracodawca oprócz wyposażenia pracowników w odpowiednią odzież oraz obuwie robocze ma obowiązek przeprowadzenia dodatkowych badań LMP , wykonania oceny ryzyka zawodowego i zapoznania z nim pracowników oraz przeprowadzenia instruktażu stanowiskowego i szkolenia BHP ?

O, też się chętnie dowiem :)
I jakie to badanie LPM ?

malami75 napisał:
I jakie to badanie LPM ?

Badanie LMP to skrót od Lekarza Medycyny Pracy . Jak przypuszczam w Twoim przypadku pracodawca musi skierować i za te badania zapłacić ( wystawić skierowania dla pracowników na dodatkowe badania lekarskie w związku ze zmianą środowiska pracy tzn. ( praca na zewnątrz - zimno ) po których lekarz medycyny pracy wystawi orzeczenia o braku przeciwwskazań do pracy na zewnątrz pomieszczeń pracy ( hala produkcyjna) lub wystawi orzeczenia o przeciwwskazaniach do pracy na zewnątrz pomieszczeń pracy, indywidualnie każdemu pracownikowi .

Poczytaj to rozporządzenie , których zapisów musi także przestrzegać Wasz pracodawca , kierując pracownika do pracy na zewnątrz o tej porze roku :

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 28 maja 1996 r.
w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.

Napisz koniecznie jak sprawa potoczyła się dalej .

wawil napisał:
zapytam , czy w przypadku polecenia pracy na zewnątrz w takich warunkach jakie obecnie panują , pracodawca oprócz wyposażenia pracowników w odpowiednią odzież oraz obuwie robocze ma obowiązek przeprowadzenia dodatkowych badań LMP
w/g mnie nie ma takiej potrzeby , chyba ze zagrożenia bedą na tyle istotne np. praca odśnieżarką mech - wtedy tak , obowiązkowo instruktaż bhp stanowiskowy , zapoznanie sie z instrukcją obsługi urządzenia

Dzień dobry

Zapytałam pracodawcę, kiedy dostaniemy zimowe ubrania robocze :)

Wyśmiał mnie i powiedział, że jednak zakład pracy będzie całkiem zamknięty i mamy zgodzić się na urlopy. Odmówiłam, i zagroziłam wizytą PIP jeśli zobaczę na pasku z wypłaty zabrany mój urlop.

A najlepsze jest to, że 2 i 3 stycznia też ma być wolne (urlopy oczywiście mamy dać). Brak słów...

Rozumiem, że będę musiała w te dni przyjechać pod zakład pracy i zrobić sobie zdjęcie pod zamkniętymi drzwiami tak ?
Bo inaczej pracodawca wpisze mi NN ?

Ostatnia edycja:
Jeżeli firma ma być zamknięta i jest to gdzieś ogłoszone np. tablica to nie ma potrzeby przyjeżdżać do firmy
Należy odmówić wypisania wniosku urlopowego na 2,3 stycznia , pracodawca nie może wymagać tego od pracownika

Powrót