Zakup auta nieposiadającego OC

• Autor wątku Autor wątku kgracjank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kgracjank

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Mam okazję kupić auto od pana X, które:
1) od około 10 lat nie posiada opłaconych składek OC,
2) nie posiada przeglądu technicznego,
3) ma zagubiony dowód rejestracyjny,
4) auto nie jest zabytkiem (nie wiem czy to ma znaczenie ale dołączam).

Proszę mi odpowiedzieć, czy kupując to auto, będę musiał ponieść koszty ubezpieczenia za okres przez który pan X nie płacił ? (nie ukrywam, że w kwestii OC najbardziej się boję tej transakcji).

Dodatkowo, aby wszystko było jak najlepiej, proszę o algorytm postępowania z zakupem tegoż auta (tj. co po kolei mam robić, czy najpierw ubezpieczyć na siebie, czy najpierw umowe podpisać, czy przegląd zrobić, czy coś innego).

Bardzo proszę o pomoc.

Za OC odpowiadasz od chwili zakupu.Kupujesz i masz ubezpieczyć reszta Ciebie nie obchodzi.

A można deko jaśniej, chodzi mi od czego powinienem najpierw zacząć, a co później itd. Sprawa jest dla mnie niezwykle zagmatwana, dlatego proszę o wyrozumiałość, ale wole być ostrożny aby później nie żałować tego zakupu.

kgracjank napisał:
Witam

Mam okazję kupić auto od pana X, które:
1) od około 10 lat nie posiada opłaconych składek OC,
2) nie posiada przeglądu technicznego,
3) ma zagubiony dowód rejestracyjny,
4) auto nie jest zabytkiem (nie wiem czy to ma znaczenie ale dołączam).

Proszę mi odpowiedzieć, czy kupując to auto, będę musiał ponieść koszty ubezpieczenia za okres przez który pan X nie płacił ? (nie ukrywam, że w kwestii OC najbardziej się boję tej transakcji).

Dodatkowo, aby wszystko było jak najlepiej, proszę o algorytm postępowania z zakupem tegoż auta (tj. co po kolei mam robić, czy najpierw ubezpieczyć na siebie, czy najpierw umowe podpisać, czy przegląd zrobić, czy coś innego).

Bardzo proszę o pomoc.
1. kupic samochod, czyli podpisac umowe, przekazac pieniadze, wziac auto
2. udac sie na stacje diagnostyczna celem przeprowadzenia badania technicznego z uzupelnieniem danych pojazdu - tego przypilnowac, zeby nie bylo koniecznosci ponownego odwiedzania diagnosty. bedzie konieczna umowa zakupy, poniewaz inaczej nie przeprowadza badania, musi byc dokument potwierdzajacy wlasnosc
3. udac sie do wydzialu komunikacji celem zarejestrowania samochodu na siebie
4. ubezpieczyc samochod - za okres przed zakupem odpowiada poprzedni wlasciciel
Jesli sie uda to przeprowadzic cala operacje w ciagu jednego dnia, max dwoch, wtedy nikt nie bedzie sie czepial

Powrót