T
totomasz
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 76
Witam. Zakup auta od osoby prywatnej na umowę kupna sprzedaży. Miałem świadomość że auto jest po kolizji. Sprzedawca zapewniają mnie telefonicznie oraz w smsaach że naprawa jest wykonana profesjonalnie czyli na płycie na której wymiary podwozia są mierzone laserowo i zawieszenie jest dobrze ustawione. Naprawa blacharska a raczej wymiana pod kolor elementów nie budzi zastrzeżeń. Oględziny auta polegały na pomierze lakieru, jazdy testowej po czym zdecydowałem się na zakup auta.Umowa spisana w moim domu w obecności męża właścicielki która wypełniła wstępnie swoje dane. Mąż tej kobiety miał przy sobie jej dowód. Podpis i dane się zgadzały. Auto kupione na odległość tzn. miejsce (Białystok) umowa podpisana u mnie w domu na podkarpaciu z miejscem zamieszkania właściwym dla mnie. Auto zostało sprawdzone na drugi dzień po zakupie na okoliczność poprawności geometrii zawieszenia. Tył auta został poprawiony ale przód zawieszenia jest po za zakresem regulacji. Grozi to ewentualnym złym prowadzeniem auta oraz uszkodzeniem przedwczesnym opon. Opisałem do sprzedającemu który cały czas miał wiedz co i jak było naprawiane. Zapewnienie o naprawie były przekonujące. Kilka zdjęć i jakieś wydruki z jego stacji diagnostycznej( może sfabrykowane bo akurat posiada takie samo auto) W ostatnie informacji na whatsapie pisał że auto trzymało parametry i było wszystko dobrze a w sumie on nie jest mechanikiem i diagnosta więc nie ma już takiej wiedzy co się dzieje z autem. Ciężko mi w to teraz uwierzyc. Napraw zawieszenia może wymagać wymiany elementów prawego koła bo tam było właśnie to uszkodzenie o koszty mogą być na poziomie 2tys a może byc przestawiona podłużnica lub mocowanie amortyzatorów co będzie generowac znaczne większe wydatki aby przywrócić auto do zbliżonego stanu fabrycznego. Prosze o pomoc. Kwota za auto jest dla nas dużym wydatkiem bo to 55tys zł. Gdybym kupił auto za 10tys nie zawracal bym sobie wogole głowy. Dziękuję za pomoc.
Ostatnia edycja: