Zakup auta z USA

• Autor wątku Autor wątku karolus555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolus555

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Od czasu do czasu ( 2-3 razy w roku) kupię auto, potrzymam około pół roku i sprzedam. Z jednej strony z racji tego, iż lubię zmienić auto, z drugiej coś tam sobie zarobię.

Mam wydeptaną ścieżkę do opłacalnego zakupu aut na aukcjach w usa, wiem, że robiąc to w większej ilości na siebie(prywatnie), sprowadzę sobię US, który będzie starał się mi udowodnić, że robię to w sposób "zorganizowany i ciągły".

Zatem myślę o założeniu działalności handlującej handlującej autami i tu też pojawiają się moje pytania.

Kupuję auto na stronie domu aukcyjnego za pośrednictwem brokera(aby móc licytować w każdym stanie korzystam z brokera,polskie firmy nie mają wszedzie dostępu)

Wygrywam aukcje: Przelewam kwotę za auto + resztę kosztów na konto domu aukcyjnego. Wiadomo, że ta kwota jest wyższa niż wartość auta, ponieważ zawiera dodatkowe koszty,podatki,opłaty aukcyjne itp.

Broker wystawia mi fakturę na samochód (wartośc auta i jego jakaś niewielka prowizja)

W Niemczech Cło liczą i vat liczą od wartości wystawionej przez brokera.

Jak się ma późniejsza sprzedaż auta, wykonanego przelewu, który zawierał również wyżej wymienione opłaty za aukcje, transport itp ?

Czy podatek liczony będzie od faktury zakupu, czy będzie liczony od wielkości wykonanego przelewu ?

Powrót