Zakup bez instrukcji obsługi w jęz. polskim

• Autor wątku Autor wątku jagawel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jagawel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam
kupiłam na allegro mopa parowego oraz garnek elektryczny z wieloma możliwościami zastosowania, obydwie rzeczy miały w opisie instrukcję obsługi w jęz. angielskim. Rozmawiałam ze sprzedawcą na ten temat telefonicznie, i potwierdził brak instrukcji obsługi w jęz. polskim. Wydedukowałam wówczas, że może uda mi się znaleźć gdzieś w internecie , jednak nie jest to takie proste. Siedziałam przed komputerem całą niedzielę, ale niestety. Nie wiem, co mogę zrobić w tej sytuacji, wydaje mi się, że to będą proste rzeczy do obsługi, ale jednak... Boję się, że mogę coś nie tak zrobić, jak mam dochodzić ewentualnych roszczeń reklamacyjnych, skoro tak do końca nie wiem jak te urządzenia obsługiwać, a sprzedawca zawsze może mi powiedzieć, że nie użytkowałam wg. instrukcji obsługi. Proszę o odpowiedź, zakupione rzeczy jeszcze do mnie nie dotarły, zostały już wysłane.

nie potrafię podać linka, ale numery ofert to 4533018945 i 4532948084

A jeśli powie, że nie ma i kupując wiedziałam o tym

Dz.U.2002.141.1176

art.3
(...)
5.Sprzedawca jest obowiązany wydać kupującemu wraz z towarem konsumpcyjnym wszystkie elementy jego wyposażenia oraz sporządzone w języku polskim instrukcje obsługi, konserwacji i inne dokumenty wymagane przez odrębne przepisy.

Napiszę do niego i powołam się na ten artykuł. Oczywiście nie mam zamiaru zaraz psuć tych urządzeń, ale nigdy nie wiadomo, czy nie włączę czegoś niezgodnie z instrukcją. Dziękuję , napiszę jaki był dalszy ciąg.

Witam ponownie,
dostałam odpowiedź od sprzedawcy, który m. innymi napisał:
"W każdym opisie aukcji było napisane, że zawiera on instrukcje angielska- kupując ten towar wiedziała Pani co Pani kupuje więc proszę nie wyciągać mi tu artykułów bo na prawdę nie jest to na miejscu. A zgłaszać może Pani sobie to na prawdę gdzie chce, handluje trochę na allegro i znam zasady."
Czy rzeczywiście aż tak się czepiam, ale z drugiej strony instrukcja obsługi jest chyba najważniejszą rzeczą, jeśli ma się z jakimś urządzeniem do czynienia po raz pierwszy.

Nie jestem pewna, czy chcę zatrzymać jeszcze te rzeczy, czy nie lepiej zwrócić. Pomyślałam, że jeśli kiedykolwiek któreś z urządzeń uległoby awarii, to czy nie miałabym kłopotów z ewentualną naprawą, przecież 24 miesięczna gwarancja jest zaznaczona gdzieś na brzegu strony, czy to jest wiążące? I czy w przyszłości, kiedy już nie będę miała możliwości zwrotu, nie zemści się to na mnie? Żałuję, że je kupiłam u tego sprzedawcy, bo teraz mam dylemat.

A w jakim przypadku sprzedawca jest zobowiązany zwrócić mi koszty odesłania?

Sprzedawca przesłał mi w PDF-ie instrukcję obsługi na mopa, jednak na garnek wielofunkcyjny nie. Oczywiście napisał, że zadał sobie więcej trudu niż ja. (ja szukałam bez rezultatu.) A przecież to nie było moją powinnością.

Powrót