Zakup biletów przez internet a dopłata.

• Autor wątku Autor wątku daria558
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daria558

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
sytuacja przedstawia się następująco:
zamówiłam bilety przez system internetowy sprzedaży biletów (podane dane osobowe), wykonałam przelew, cena w wysokości w chwili składania zamówienia została zaksięgowana na koncie i bilety zostały przesłane do produkcji, 2 dni po zakupie organizator cofnął bilety z produkcji oraz żąda dopłaty do ceny biletów twierdząc, iż doszło do hakerskiego ataku (wg. organizatora siła wyższa) i powinnam zapłacić więcej, ponieważ moje bilety rzekomo pochodziły już z następnej puli. Jeśli nie dopłacę to zwrócą mi pieniądze, jednak zależy mi na biletach po cenie, po jakiej dokonałam zakupu.
Pytanie - jakie przepisy złamał organizator?
Proszę o szybką pomoc,
Pozdrawiam

słynna już afera z Sunrise

Pytanie : skąd pewność że złamał przepisy ?

Ochrona danych osobowych, prawa konsumenta, świadczenie usług drogą elektroniczną, czy chociażby przepisy Kodeksu Cywilnego co do umowy sprzedaży. Przecież na zdrowy rozum, zawieram umowę sprzedaży co do ceny która jest mi oferowana przed, a nie po zakupie.
Nie wierzę, że wszystko było w porządku. Atak zauważony po 2 dniach? A co jeśli doszło do wycieku danych? Chyba organizator powinien się liczyć z tym, że może dojść do czegoś podobnego, co za tym idzie zastosować odpowiednie zabezpieczenia. A nawet jeśli zawiodły to czemu dopiero w piątek po południu powiadomienie z 3 dniowym terminem zapłaty - gdzie w weekend nie wszystkie banki dokonują przelewów? To wszystko wydaje się być zbytnio podejrzane.

Nie ma zabezpieczeń idealnych - vide np. wyciek danych z Cloudflare, które samo w sobie pełni rolę zabezpieczeń.
Ataki nie muszą być zauważone w czasie rzeczywistym, jeśli administrator ma małą wiedzę, to może żyć w błogiej nieświadomości długi czas.

Jeśli uważasz, że doszło do złamania tylu praw, udowodnij to sprzedawcy (art. 6 kc), a potem ciesz się wywalczonymi milionami.

Zarejestrowałaś się tutaj z kolegą z fb by znaleść haczyk na organizatora bo jesteście pewni że złamał swój regulamin ?

wittka napisał:
Nie ma zabezpieczeń idealnych - vide np. wyciek danych z Cloudflare, które samo w sobie pełni rolę zabezpieczeń.
Ataki nie muszą być zauważone w czasie rzeczywistym, jeśli administrator ma małą wiedzę, to może żyć w błogiej nieświadomości długi czas.

Jeśli uważasz, że doszło do złamania tylu praw, udowodnij to sprzedawcy (art. 6 kc), a potem ciesz się wywalczonymi milionami.

Skoro może żyć w błogiej nieświadomości, to i w dniu imprezy przed bramką mógłby zażądać dopłaty? Nie widzę powodu dla którego powinnam płacić za małą wiedzę administratora.

Witam
Dołączam się do pytania, również zostałem oszukany przez organizatorów. Załączam obraz emaila który dostali oszukani klienci.
http://www.tinypic.pl/nv0spg20fx01
Jest to specjalna akcja aby klienci stracili bilety, które następnie zostaną sprzedane dwa razy drożej. Nie mam zamiaru dopłacać w przeciągu 3 dni od otrzymania emaila. Napewno jest przepis który reguluje tego typu sytuację.
Pozdrawiam
Edit:
Czy akceptujemy takie oszustwo? 0 informacji o tym które miejsce w puli zajął mój bilet, z czego wynika dopłata, i 2 dni na zapłatę inaczej utrata biletu... W Polsce jak w lesie.

Ostatnia edycja:
outmc napisał:
Zarejestrowałaś się tutaj z kolegą z fb by znaleść haczyk na organizatora bo jesteście pewni że złamał swój regulamin ?
Nic mi nie wiadomo na temat kolegi z fb. O regulaminie nie wspominałam, chodzi mi o przepisy prawa, które obowiązują wszystkich jednakowo.

outmc napisał:
Kolega chyba z organizatorów, przyszedł żeby dymu nie było, trzeba jakoś cicho zgarnąć duży hajs za bilety..

Urbiprofen napisał:
Kolega chyba z organizatorów, przyszedł żeby dymu nie było, trzeba jakoś cicho zgarnąć duży hajs za bilety..

jestem tu troszkę dłużej od ciebie " kolego " a teorie spiskowe jakie sobie tam piszecie między sobą to proponuje na innym forum.

Jeśli oczekujecie rzetelnej odpowiedzi to proponuje najpierw przedstawić regulamin sprzedaży biletów bo podobno organizator go złamał

Pamiętaj o instytucji pomówienia, i o tym że jest to forum prawne, a nie przyblokowy trzepak :)
Pisze sie łatwo, udowodnić już gorzej.

outmc napisał:
jestem tu troszkę dłużej od ciebie " kolego " a teorie spiskowe jakie sobie tam piszecie między sobą to proponuje na innym forum.

Jeśli oczekujecie rzetelnej odpowiedzi to proponuje najpierw przedstawić regulamin sprzedaży biletów bo podobno organizator go złamał

Nikt nie oczekuje teorii spiskowych, tylko odpowiedzi co do prawa obowiązującego w Polsce wszystkich.

wittka napisał:
Pamiętaj o instytucji pomówienia, i o tym że jest to forum prawne, a nie przyblokowy trzepak :)
Pisze sie łatwo, udowodnić już gorzej.

Chciałabym tylko wiedzieć co - konkretnie - w takiej sytuacji można byłoby udowodnić, pytam, nie pomawiam.

outmc napisał:

A ten ". Umowa sprzedaży pomiędzy Użytkownikiem a Organizatorem zostaje zawarta w momencie zapłaty pełnej ceny Biletu przez Użytkownika i otrzymania potwierdzenia zakupu Biletu wstępu na adres poczty elektronicznej Użytkownika.
3. Przez zapłatę ceny biletu należy rozumieć, w zależności od wybranego przez Użytkownika sposobu zapłaty, zaksięgowanie wpłaty ceny sprzedaży na rachunku bankowym PayU lub PayPal należącym do Sprzedawcy lub na rachunku bankowym Organizatora (w przypadku zapłaty w formie ratalnej).
4. Sprzedawca zastrzega, iż bilety wstępu dostępne są do wyczerpania zapasów."

Powrót