Zakup cewek zapłonowych a reklamacja

• Autor wątku Autor wątku wisniakk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wisniakk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
w lutym 2021 zakupiłem komplet cewek zapłonowych do samochodu renomowanej marki (Beru), stare cewki z auta niby jeszcze działały ale chciałem mieć pewność że pod kątem zapłonu wszystko będzie w porządku więc zostały wymienione wszystkie 4 nowe cewki.
Od jakiegoś czasu miewam problem, silnik wpada w tryb wypadania zapłonu tj nie pracuje równo, trzęsie, przerywa.

Po zmianie z powrotem 4 cewek na te starsze, wygląda na to że problem zniknął i teraz jak się zachować, czy mogę wysłać do sklepu, na reklamacje wszystkie 4 sztuki? Czy powinienem ustalić która powoduje problem i tylko ją odesłać?
Czy mogę prosić z góry o zwrot pieniędzy czy opcję wymiany towaru też muszę zaakceptować?

To był zakup na allegro ale widzę że sprzedawca obecnie nic nie wystawia, czy wystarczy zapakować i wrzucić paragon czy jakiś kontakt z allegro?
Rozumiem, że informować sprzedawcy nie muszę ale jakiś formularz trzeba dołączyć?

Jak wygląda prawidłowy proces reklamacji takiego specyficznego towaru zakupionego online?
Niestety ja nie wiem na 100% czy to wina tych cewek ale ewidentnie od 3 dni silnik pracuje prawidłowo i te losowe problemy się już nie pojawiają.

1. Pismo reklamacyjne z opisem problemu, datą zauważenia i opisem żądania (jednego z): wymiana / naprawa (raczej odpada) / obniżenie ceny / odstąpienie od umowy.
2. Odsyłasz wszystkie cztery. Nie musisz ustalać która padła. Koszty reklamacji pokrywa sprzedający.

3. Sprzedawca ma 14 dni na odp. (30 przy odstąpieniu), jeśli w rozumieniu przepisów jesteś konsumentem (art. 22[1] kc).

Rozumiem, ale takie pismo reklamacyjne stworzyć samemu tak? Czy są gotowe formularze? I wtedy adresatem pisma jest sklep tak?
Rozumiem że wysyłka na swój koszt? ale wysłać kurierem? Czy do paczkomatu też można? bo ja to zamawiałem z allegro i był paczkomat 24/7 jako opcja dostawy

Czy w ogóle kontakt ze sprzedawcą musi być czy nie?

Są gotowce, można poszukać i wypisać. Adresatem jest sprzedawca. Rzecz odsyłasz w porozumieniu ze sprzedawcą, na jego koszt (czyli albo on załatwia wysyłkę albo Tobie zwraca za najtańszą, odpowiednią do odesłania danej rzeczy). Kontakt w tej sprawie wypada nawiązać.

Dziękuje a jeszcze jedno, bo często się słyszy o poważniejszym sprzęcie typu sprzęgła, np czy sprzedawca może roszczenia gwarancyjne zakwestionować że np to nie było w warsztacie wymieniane itd? Zły montaż?
Albo czy może ode mnie jakąś opłatę pobrać za sprawdzenie gdy np niektóe cewki są sprawne?

Nie. Sprzedawca ma tylko ocenić czy to, co reklamujesz jest wadą i uznaje reklamację albo nie. Nie może z tego tytułu pobierać opłat. Poczytaj też czym różni się rękojmia od gwarancji, bo to dwa różne uprawnienia.

Witam ponownie,
sprawa wygląda tak, że sprzedawca się nie odzywa - była próba kontaktu przez e-mail, brak odpowiedzi i teraz jest dyskusja na allegro bo skontaktowałem się z nimi (zakup przez allegro), fakt że nie dzwoniłem, no ale nie wiem czy jest sens na wariata że tak powiem wysyłać towar, gdy ze sprzedawcą nie ma kontaktu.
Po świętach wyślę informacje o interwencje allegro, bo sprawa jest otwarta, wszystko omówione a sprzedawca milczy.

A jest w ogóle sens, kontaktować się do producenta? jest oficjalna strona Beru Polska, ale nie wiem czy konsumentowi tak sprawdzą stan towaru i przyjmą reklamacje czy to nie musi sklep wystąpić.

Możesz próbować, ale producent nie odpowiada za wady, jeśli jednocześnie nie jest gwarantem. Jeśli przeprowadzałeś proces reklamacji z rękojmi, wystosowując żądanie i upłynął odpowiedni czas na odpowiedź sprzedawcy (w sensie, że z mocy prawa sprzedawca uznał roszczenie) to pozostaje pozew do sądu. Sprawa z dużą szansą na wygranie wówczas.

Powrót