Zakup ciągnika 15 lat temu i niezapłacony podatek PCC 3

• Autor wątku Autor wątku Seb-Wto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Seb-Wto

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Zakupiłem ciągnik w 2011r do remontu , przez 15 lat powolutku doprowadzałem go do stanu używalności. Przez ten czas nie miał przeglądu ani ubezpieczenia ( ostatnie w posiadał w 1995r. ) Teraz postanowiłem go zarejestrować ale zauważyłem, że nie mam opłaconego podatku od zakupu i co teraz mam poczynić?

Nic.
Nie jest i nigdy nie było wymagane do rejetsracji.

Ale czy w urzędzie komunikacji nie będą wymagać potwierdzenia zapłaty podatku PCC3. Czy ujawnienie się będzie skutkowało jakimiś konsekwencjami.

Ostatnia edycja:
Tak jak kolega wcześniej napisał - starosta nie weryfikuje zapłaty PCC. Starosta weryfikuje zapłatę akcyzy.

W przypadku chęci ujawnienia zawarcia umowy sprzedaży przed organem podatkowym to warto się zastanowić, bo obowiązek podatkowy powstaje z chwilą powołania się przez podatnika na fakt dokonania czynności cywilnoprawnej - jeżeli podatnik nie złożył deklaracji w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych w terminie 5 lat od końca roku, w którym upłynął termin płatności podatku, a następnie powołuje się przed organem podatkowym na fakt jej dokonania. W tej sytuacji niby przedawniony podatek odżyta wskutek powołania się na fakt dokonania czynności.

Może także zaktualizować się znamiona z art. 54 KKS (nieujawnienie przedmiotu podatku).

Powrót