zakup domu z (matka)dożywociem i (babcia)służebnością

• Autor wątku Autor wątku elzi31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elzi31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam!

Mam takie zapytanie, podpisałem umowę przedwstępną na zakup domu z dwoma działkami, jest napisane co jest przedmiotem umowy, że działka 39 na której znajduję się dom i działka 38/2 na której jest 400 m działki.

Dom który kupuje leży na działce 39 i należy do córki, druga działka która jest również przedmiotem sprzedaży należy do matki tej córki. Ten problem rozumiem, że da się rozwiązać i przypisanie na mnie aktu notarialnego?

Problem leży gdzieś indziej w Księdze wieczystej działki numer 39 jest prawo dożywocia matki, oraz prawo służebności babci. Właściciel czyli córka zapewniła mnie, że będzie to załatwione przy notariuszu iż będą złożone oświadczenia notarialne czyli babci i mamy, które również będą przy spotkaniu z notariuszem, że zrzekają się prawa (matka)dożywocia oraz (babcia)służebności. Czy tak wygląda prawo do zrzekania się praw własności dożywocia oraz służebności przed notariuszem, czy sprawa inaczej powinna wyglądać?

Ostatnia edycja:
elzi31 napisał:
Czy tak wygląda prawo do zrzekania się praw własności dożywocia oraz służebności przed notariuszem, czy sprawa inaczej powinna wyglądać?
Służebność tak natomiast rozwiązanie umowy dożywocia według przepisu powinno być przeprowadzone przed sądem. Niekiedy jednak sądy wieczystoksięgowe dopuszczają wykreślenie dożywocia na notarialne oświadczenie dożywotnika o zrzeczeniu się tego prawa. Przesądza praktyka wydziału wieczystoksięgowego sądu w danym mieście.

Powrót