Zakup działki od komornika - nowa kw bez obciążeń i hipotek

• Autor wątku Autor wątku megam1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

megam1981

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Wylicytowałem u komornika działkę która ma KW, są tam jeszcze inne działki na jedniej księdze. Udzielono mi przybicia i wpłaciłem już resztę ceny nabycia - czekam na potwierdzenie przysądzenia własności Jako właściciel w wspólnej kw jest firma z poznania.

Są też wpisy ostrzeżenia o ujawnieniu właścicieli poszczególnych innych działek w kw.

Sa też wpisy o odłączeniu tych działek od tej kw przez innych właścicieli.

1) Jaka jest procedura żeby oddzielić się o tej kw do nowej kw z moją działką??

Chodzi mi aby nie przeniosły się wpisy o licznych hipotekach z działu IV i egzekucje z działu III.

art 1000 kpc znam -tyle że ja nie chcę czyścić wspólnej księgi tylko chce mieć moją nową kw czystą.

2) Mam wpisać do starej (wspólnej ksiegi) siebie jako właściciela danej działki i dopiero oddzielić się do nowej księgi moją działkę. Jeśli tak do jakim drukiem?

3) Czy też wystarczy mi prawomocne potwierdzenie przysądzenia właśności z planem podziału ceny na wierzycieli.

Składam wniosek w wydziale ksiąg wieczystych wniosek o oddzielenie od starej ksiegi i dołączami wypis i wyrys mojej dzialki oraz dwa w/w dokumenty.

Wydział KW Sądu udzieli ci wszystkich informacji. Warto tam się udać.

Jest jakiś termin na załatwienie sprawy z nową księgą od momentu uprawomocnienia się postanowienia o przysądzeniu własności??? chodzi o to bym się nie zgapił z czymś.

Powrót