zakup działki przed śłubem

• Autor wątku Autor wątku Jarek2008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jarek2008

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Dziadkowie mojej narzeczonej posiadają działkę budowlaną (współwłasność). W styczniu 2015 roku zmarł dziadek w związku z tym po jego śmierci, babcia posiada 1/2 udziału natomiast pozostała cześć należy do matki narzeczonej oraz jej dwóch wujów (każdy po 1/3 udziału).

Pomysł rodziny narzeczonej jest taki, że wszyscy zrzekają się swojej części i babcia staję się w pełni jedyną właścicielką działki. Wtedy babcia w darowiźnie przekazuje działkę narzeczonej. Babcia z wujami chciała by za działkę 70 tyś.. minus udział mamy narzeczonej która nic nie chce więc wychodzi ok 62 tyś.
Z racji, iż zakup działki byłby dokonany w pełni z moich oszczędności nie podoba mi się ten pomysł, gdyż nie miałbym żadnych praw do nieruchomości do czasu ustanowienia współwłasności po ślubie.

Proszę o pomoc w jaki sposób możemy uzyskać z narzeczoną współwłasność działki płacąc jak najniższy podatek dochodowy. najłatwiej by mi było po prostu kupić tą działkę, jednak wydaje mi się, że musiałbym poczekać 5 lat od śmierci dziadka.. Ile orientacyjnie może wynosić podatek jeśli powiedzmy babcia narzeczonej już jako jedyna właścicielka działki przekazuje ją w darowiźnie mi i narzeczonej, a ile, gdy przekaże ją nam, kiedy będziemy już małżeństwem.

Z góry dziękuje ;)

A czy w przypadku kiedy wszyscy przekazaliby swoje udziały babci, natomiast ja bym tą działkę od niej odkupił to właścicielka byłaby zobowiązana do zapłaty podatku od wzbogacenia? Jeśli tak to od jakiej kwoty ew. od jakiej procentowej wartości działki?

Powrót