Zakup działki rolnej

• Autor wątku Autor wątku Ela_bobra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ela_bobra

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam mozliwość zakupienia działki rolnej 38 arów. Jest jednak mały problem nie ma drogi dojazdowej tylko tzn. służebna. Kiedys chciałabym na tym terenie zbudowac domek. Podobno na przełomie kwiecien-maj ma być przekształcenie tych działek rolnych na budowlane. Ale to tylko przypuszczenia nie wiem na ile prawdziwe ( informacja od właściciela działki).
Nie ukrywam ze w tych sprawach jestem laikiem. Gość który chce mi ta działke sprzedać potrzebuje kasy, dlatego nie czeka na decyzje o przekwalifikowaniu. Powiem ze cena jest atrakcyjna około 1500 -1600 za ara, budowlane chodza w tamtym rejonie w granicach 5000 tys.
problem tkwi tez w położeniu działki, dokladny środek terenu. wiem że około 80 arów obok jest wykupione przez agencje nieruchomości. Nie chce wejsc na mine, Czy jest możliwe w pozniejszym czasie zgodnie z prawem ustalić "normalny" dojazd do działki?

Proszę sprawdzić czy jest plan zagospodarowania przestrzennego i jakie zapisy w tym przedmiocie zawiera. Doradzam sprawdzić jakiego rodzaju grunty wchodzą w skład nieruchomości. Może się bowiem okazać, że decyzja o wyłączeniu z produkcji będzie słono kosztować. Im wyższa klasa gruntu tym wyższa opłata. Całość w gminie.

Proszę sprawdzić również czy owa służebność drogi jest ujawniona w księgach wieczystych nieruchomości sąsiednich. Polecałbym również sprawdzić czy nie jest to służebność odpłatna.

Co to znaczy "normalny" dojazd? Co jest w obecnym nienormalnego?

Edit: właściwość organu.

[cytat="Byroon"]Proszę sprawdzić czy jest plan zagospodarowania przestrzennego i jakie zapisy w tym przedmiocie zawiera. Doradzam sprawdzić jakiego rodzaju grunty wchodzą w skład nieruchomości. Może się bowiem okazać, że decyzja o wyłączeniu z produkcji będzie słono kosztować. Im wyższa klasa gruntu tym wyższa opłata. Całość w gminie.

Proszę sprawdzić również czy owa służebność drogi jest ujawniona w księgach wieczystych nieruchomości sąsiednich. Polecałbym również sprawdzić czy nie jest to służebność odpłatna.

Co to znaczy "normalny" dojazd? Co jest w obecnym nienormalnego?

Edit: właściwość organu.[/cytat]

Dziekuje za objaśnienie
Obecny dojazd jest "nienormalny" ze ze wzgledu na to ze tej drogi służebnej nawet nie widać, nie wiadomo gdzie ona dokładnie "szla". Tereny gdzie znajduje sie działka to chyba raczej nieuzytki, rośnie tam tylko trawa i nikt tego nie uprawia. wiem ze taka droge mozna wytoczyć tak aby był najkrótszy dojazd do pola. Ale w chwili obecnej dojazd jest raczej chyba jak to sie mówi "na przełaj".

Powrót