Zakup działki

• Autor wątku Autor wątku ewelka424
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewelka424

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Witam, chce zakupić działkę w ramach inwestycji, nie będę się na niej budować. Brakuje mi jednak trochę funduszy i musiałabym dobrać trochę kredytu. Pytanie czy branie kredytu/zadłużanie się na działkę w ramach inwestycyjnych ma sens?

Od tego są takie narzędzia jak biznesplan, analizy SWOT, kalkulacje biznesowe.

(jednak) Przy aktualnej inflacji i niepewnej sytuacji rynkowej wszystkie ww. narzędzia w zasadzie realnie nie działają (czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć ile będzie za rok kosztować beton i stal albo jaka będzie oprocentowanie kredytów).

z ww. względów mamy najniższy współczynnik inwestycji od 89' - skoro mali i duzi gracze wstrzymali się z inwestycjami (które co do zasady są choć częściowo finansowane z kredytów) to chyba ma Pani odpowiedź.

Czyli lepiej teraz nie ryzykować? Może zamiast brać kredyt lepiej odkładać brakującą kwotę i zakup działki przełożyć na później? Tylko czy ceny działek znów nie pójdą w górę zanim coś uzbieram.
Może głupio mój temat tutaj wyglada, ale naprawdę mam w tej kwestii dylemat. Mam trochę gotówki i chciałam w coś zainwestować pomyślałam ze niedrogi grunt będzie bezpieczny, ale czy to dobry czas na to?

Przy obecnym stanie rozchwiania gospodarki to wróżenie z fusów ma większy sens niż prognozy długoterminowe.
BTW (wydaje się iż) od tematu prawnego dość mocno odeszliśmy...

Czyli lepiej teraz nie ryzykować?
Miej tez na względzie jakie przeznaczenie w miejscowym planie zagospodarowania ma lub będzie mieć dana nieruchomość. Jak ma się stać na przykład terenem zielonym bez prawa do zabudowy to dopiero stracisz.

Raczej działka budowlana z mediami. Ale budżet mam ograniczony, raczej w tańszych ofertach szukam. I pytanie czy tańsze znaczy złe? Mniej mogę przebierać w ofertach.

I pytanie czy tańsze znaczy złe? Mniej mogę przebierać w ofertach.
Trzeba sprawdzić. Poza MPZP mogą wystąpić takie problemy, jak bardzo złe warunki gruntowe (wysoka woda, nasyp niekontrolowany, zjawiska procesów geologicznych jak uskoki, zapadliska, leje, bardzo złe grunty np. iły), działka może być obciążona uciążliwymi służebnościami, a w końcu może być problem z samą treścią księgi wieczystej - sprawdzona KW?

Powrót