Zakup i zapłata w systemie ratalnym - brak otrzymania zakupionego produktu

• Autor wątku Autor wątku PawełJ90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PawełJ90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serdecznie
W ubiegłą sobotę skorzystałem ze sklepu internetowego, zamówiłem wybrany produkt i wybrałem opcję płatności poprzez raty.
Do dnia dzisiejszego nie dostałem produktu, mimo iż umowa kredytowa z bankiem została zawarta oraz sklep otrzymał płatność.
Powoli wyczerpują się moje nerwy ponieważ produkt (który na stronie sklepu w momencie składania zamówienia był dostępny) moim zdaniem powinien zostać wysłany najpóźniej dzień po otrzymaniu wpłaty (ze względu na księgowanie itp itd), dzisiaj miałem dostać maila z listem przewozowym lecz nic nie dostałem dlatego zastanawiam się co z tym fantem zrobić aby nie czekać nie wiadomo ile czasu na przesyłkę oraz nie spłacać kredytu za coś czego nie otrzymałem.
Jak odstąpić od tej umowy kupna oraz umowy kredytowej?
Co mogę jeszcze zrobić w tej sprawie?

No fakt, regulamin mówi o realizacji w czasie od 1 do 14 dni roboczych, ale kończy mi się cierpliwość, dodatkowo boję się, iż mogę zostać oszukany, albo że będę spłacał ten kredyt (raty) za coś czego nie otrzymam bo sklep będzie przeciągał dostawę z racji iż nie ma dostępnego towaru na stanie.

No tak, ale co zrobić jeśli będę musiał spłacać te raty a dalej nie otrzymam produktu?

No nic innego mi nie zostaje, jeśli nie otrzymam nic w ciągu 14 dni to wtedy mogę zerwać umowę ze sklepem i żądać zwrotu należności? Jak to się ma do kredytu? Czy odsetki też mi zwrócą?

W sprawie kredytu i odsetek kontaktuj się z kredytodawcą.

Dziękuje, poczekam te 14 dni, dzisiaj tam zadzwonię, ciekawe jaka będzie ich odpowiedź. Jeśli w ciągu tych 14 dni chociaż nie wyślą towaru, to dzwonię do banku, zrywam umowę o kredyt i zrywam umowę kupna.

Spokojnie, nie ma co panikować. Zamówienie 6 sierpnia? Przecież to był czwartek. Mogli je przetworzyć dopiero w piątek, a w weekend wysyłka na pewno nie nastąpi. Dzisiaj jest poniedziałek, więc jak do jutra (wtorek) niczego nie dostaniesz (mam na myśli numeru listu przewozowego itd.) to dopiero masz podstawy, by zacząć się martwić. W razie czego zadzwoń jutro do sklepu internetowego.

Pamiętaj też, że możesz odstąpić od umowy zawartej na odległość w ciągu 14 dni od zakupu bez podawania konkretnej przyczyny. Nowa ustawa konsumencka wydłużyła ten czas z 10 do 14 dni, także masz teraz chwilę więcej na porządne zastanowienie się.

Generalnie, masz też o wiele więcej praw w kwestii zwrotu towaru. Zapoznaj się z nimi. Na tym blogu trafiłem kiedyś na tabelkę porównującą prawo do zwrotu. Aktualne przepisy VS. te poprzednie. Chyba każdy stwierdzi, że obecne wypadają o niebo lepiej -> https://prokonsumencki.pl/blog/zwro...net-przez-konsumenta-nowa-ustawa-konsumencka/

Dziękuje wam wszystkim za pomoc.
Dzwoniąc tam dzisiaj, dowiedziałem się, że telefon jest wysyłany z zagranicy, prosto od producenta, dlatego taki czas oczekiwania.
Błąd że wpadłem w panikę, ale to jest w dużej części wina sklepu, ponieważ nie poinformowali mnie o tym, bo gdybym wiedział, że wygląda to tak a nie inaczej, to bym się nie denerwował.

Także dziękuje serdecznie za pomoc.
To co napisaliście mi tutaj, napewno przyda się przy kolejnych zakupach.
Temat można zamknąć.

Pozdrawiam
Paweł

Powrót