zakup internetowy i uszkodzenie

• Autor wątku Autor wątku abaku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abaku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Zakupiłem ostatnio przez sklep internetowy telewizot LCD, platne przelewem z góry, sklep z pozytywnymi opiniami .... Kurier przywiózł paczke, żona odebrała sprawdzając przy kurierze ogólny stan opakowania, taśm zaklejających, kompletność artykułu i czy jest w "jednym kawałku" wszytsko było w porządku. Po podłaczeniu okazało się ze jest pęknieta matryca. Nie mam dowozu zakupu (to troche dziwne), mam niewypelnioną karte gwarancyjną, telefoniczną opinię serwisu producenta ze to uszkodzenie mechaniczne i polecenie sprzedawcy by odeslac mu karte gwarancyjną to ją wypełni i odeśle mi z fakturą by zglosic się do gwaranta. Sklep w regulaminie wymaga sprawdzenia przesyłki ale nie określa sposobu tego sprawdzenia, tasmy opakowania nie były zrywane, opakowanie nie było uszkodzone w jakiś ewidentny sposób (potargane, przebite - lekkie zagniecenia jak to na tekturze). Jak to wygląda w praktyce, jakie rady i jakie prognozy ?

Arek

Dochodzenie uprawnień z gwarancji jest bezcelowe, bo gwarant i tak stwierdzi, że to uszkodzenie mechaniczne, nie podlegające gwarancji. Oczywiście dowód zakupu musisz bezwzględnie otrzymać.

Zacząłbym od sprawdzenia regulaminu usług firmy kurierskiej, co tam jest na okoliczność reklamacji.

sprzedawca przyjął do reklamacji, dał pokwitowanie, dał fakturę uprzedził o misiącu oczekiwania i ma odesłac do serwisu producenta, potwierdził że opakowanie nie jest uszkodzone, potwierdził że nie ma żadnych śladów uderzenia etc (uszkodzenie mechaniczne). jedyne co mnie trochę martwi to że to przyjecie do reklamacji jakieś ubogie jest ("kwituję przyjecie do reklamacji telewizora .... nr seryjny .... od ... zamieszkałego ...." imienny podpis sprzedawcy, pieczątki sklepu, miejsce, data i tyle ) nie ma opisu uszkodzenia, ceny itp. Tak sie zastanawiam czy to jest ubogie czy ten standardowy druczek jest "ubogacony".

Arek

Opis uszkodzenia powinien był się tam znależć.

A nie lepiej bylo taki towar po prostu zwrocic sprzedawcy w terminie 10 bez podawania przyczyny?

Powrót