Zakup kabiny prysznicowej

• Autor wątku Autor wątku beata2105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beata2105

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

zakupiłam w sklepie internetowym kabinę prysznicową , w piątek (20.02) została dostarczona. Po rozpakowaniu okazało się ,że towar jest niekompletny
, brakuje kilku elementów, które uniemożliwiają złożenie kabiny . Zgłosiłam to mailowo sprzedawcy a ten mi pisze ,że proponuje abym skontaktowała się z serwisem producenta . Czy sprzedawca nie powinien sam tego załatwić i dostarczyć mi brakujący towar .

Nie brakuje przysłowiowych śrubeczek tylko listew montażowych i mocowań do nich , bez których nie mogę przymocować oraz w pełni złożyć kabiny. Wg rozpiski z karty produktu wymieniłam wg oznaczeń producenta brakujące elementy . Zgłaszałam braki sprzedającemu ten odsyła mnie do serwisu . Nie bardzo rozumiem pytania pierwszego " jak zamierzam to wykazać. Przy odbiorze sprawdziłam tylko w obecności kierowcy czy elementy szklane nie są uszkodzone . Resztę mogłam zweryfikować dopiero po odpakowania wszystkich 5 kartonów . Towar dostarczony nie przez firmę kurierską tylko własnym transportem sprzedającego. Jak wygląda w tym przypadku odstąpienie od umowy . Nie zamierzam być odsyłana od sprzedającego po producenta i odwrotnie .

Nie bardzo rozumiem pytania pierwszego " jak zamierzam to wykazać
Jak zamierzasz wykazać, że elementów nie było w momencie odbioru towaru, skoro podpisałaś odbiór bez zastrzeżeń?

Nic nie podpisywałam , przyjechał kierowca sprawdziłam tylko czy elementy szklane są całe . Otrzymałam paragon i wszystko. Na kartonach umieszczona jest informacja aby po stwierdzeniu braków zgłosić to do sprzedającego lub producenta .

To może inaczej: jak zamierzasz wykazać, że elementów nie było w momencie odbioru towaru?

W inny sposób nie mogę , ale idąc tym tokiem myślenia to skoro nic nie podpisywałam to w jaki sposób sprzedawca udowodni ,że w momencie dostawy kabina była kompletna. Słowo przeciwko słowu ? . Czyli co , najkorzystniej w tym przypadku odstąpić od umowy . Jak Pan sobie wyobraża ,że kierowca siedzi 2 godz. i czeka aż przeliczę każdą ze śrubek , dopasuję każdy z elementów ? Przecież to nierealne , nawet odbierając towar na miejscu z magazyny nie byłabym w stanie ze względu na duże elementy szklane sprawdzić dokładnie i bezpiecznie towaru.

w jaki sposób sprzedawca udowodni ,że w momencie dostawy kabina była kompletna
Odebrałaś bez zastrzeżeń.
Jak Pan sobie wyobraża ,że kierowca siedzi 2 godz. i czeka aż przeliczę każdą ze śrubek , dopasuję każdy z elementów ?
Tak. I gdybyś to zrobiła, to teraz nie byłoby problemów.
Czyli co , najkorzystniej w tym przypadku odstąpić od umowy
Jeśli masz do tego uprawnienia, to i tak możesz zostać obciążona za braki w zwracanym towarze.

Powrót