Zakup materiałów audio dla klienta

• Autor wątku Autor wątku hooolek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hooolek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.

Mam taki problem. Otóż tworzę dla klienta film reklamowy. Muszę zakupić do niego muzykę, którą nabędę na konto mojej firmy. Jak sprzedając cały utwór pozbyć się odpowiedzialności za zakupioną muzykę. Chodzi o to, że nie jestem w stanie kontrolować, czy utwór jest wykorzystywany zgodnie z licencją.

Czy dodanie do faktury pozycji np. zakup utworu muzycznego / licencja nr.123456 wystarczy? Wtedy zamiast jednej pozycji, powiedzmy tworzenie filmu reklamowego, będą dwie.

Dziękuję bardzo i życzę miłego dnia
Grzegorz

hooolek napisał:
... czy utwór jest wykorzystywany zgodnie z licencją. ...
Jeśli Ty korzystasz zgodnie z licencją to działanie Twojego klienta nie dotyczy Ciebie. Konkrety odnajdziesz w treści licencji utworu muzycznego.

Dziękuję za odpowiedź.

Załóżmy jednak taką sytuację. Zakupuję muzykę powiedzmy na licencji standard, która umożliwia mi stworzenie i sprzedanie utworu (filmu w tym przypadku). Jest natomiast również licencja rozszerzona która umożliwia pobieranie opłat za wyświetlanie końcowego produktu z konkretną muzyką (licencja standardowa na to nie pozwala).

Przygotowuję film dla klienta z zakupioną wcześniej muzyką, sprzedaję go, wystawiam fakturkę, lecz on twierdzi, że chce pobrać opłaty za jego wyświetlanie.

Rozumiem, że ja nie ponoszę odpowiedzialności za niewłaściwe korzystanie z licencji, nawet jeśli jest ona zakupiona na moją firmę?

Pozdrawiam
Grzegorz.

Powrót