Zakup mieszkania z zarejestrowaną firmą (i późniejsze długi)

• Autor wątku Autor wątku teufel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

teufel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
W 2013 zakupiłem mieszkanie od małżeństwa. Podczas spisywania aktu notarialnego oboje sprzedający powiedzieli, że nie prowadzą działalności gospodarczej. W akcie notarialnym jest informacja: X i Y małżeństwo Z oświadcza, że nie prowadzą działalności gospodarczej, a w lokalu nikt nie jest zameldowany. Po przeprowadzce okazało się, że przychodzą listy do właściciela wraz z podaną nazwą firmy. W Internecie znalazłem informację, że ta firma istnieje w moim mieszkaniu od 2006r.
Korespondencja cały czas przychodzi na mój adres(mimo wielokrotnych próśb do właściciela o zmianę danych). W ostatnim czasie przychodzą wezwania komornicze do zapłaty i boję się, że komornik może zająć np. moje auto znajdujące się na parkingu przed blokiem (każde miejsce jest przypisane do nr mieszkania).

Czy mogę zmusić tego człowieka do usunięcia firmy z mojego mieszkania?

Tak, w rubryce: Adres głównego miejsca wykonywania działalności, widnieje mój adres.

Co mogę zrobić z ta sytuacją?

Spróbuj skontaktować się - wstępnie telefonicznie, potem oczywiście pisemnie - z Ministerstwem Rozwoju - oni prowadza CEIDG

Art.35 ust.1 usdg mówi, że w przypadku, gdy wpis zawiera dane niezgodne z rzeczywistym stanem rzeczy, minister właściwy do spraw gospodarki wzywa przedsiębiorcę do dokonania odpowiedniej zmiany wpisu w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania. Jeżeli, mimo wezwania, przedsiębiorca nie dokona odpowiedniej zmiany swojego wpisu, minister właściwy do spraw gospodarki może wykreślić, w drodze decyzji administracyjnej, przedsiębiorcę z CEIDG.
Pisma są wysyłane pod adres z CEIDG ;-) Wystarczy nie odebrać dwukrotnie lub ewentualnie odebrać (jak listonosz da) i nie odpowiedzieć

teufel napisał:
W ostatnim czasie przychodzą wezwania komornicze do zapłaty
Na razie pozostaje Ci pisemnie powiadomić komornika/komorników o fakcie zakupu mieszkania, fakcie rejestracji działalności bez Twojej zgody i krokach jakie podjąłeś w celu ujawnienia stanu faktycznego

Powrót