Zakup motocykla od nieletniego

• Autor wątku Autor wątku alkopoligamia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alkopoligamia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
W tamtym roku, w okresie wakacyjnym zakupiłem motocykl. Oczywiście wszystko legalnie, umowa została spisana, i niby sprawa wydaje się załatwiona. Jednak mały szczegół sprawił, że teraz mam kłopoty. Albowiem współwłaścicielem tego motocykla, był nieletni jeszcze chłopak, a według prawa, osoba taka sprzedać niczego nie może. Nieświadom tego, udałem się do urzędu, w celu przerejestrowania pojazdu. I tu zaczęły się schody. Pani zauważyła wiek zbywającego i powiedziała, że pojazdu zarejestrować nie może.

I teraz moje pytanie- czy da się to rozwiązać jakąś łatwą drogą, aby nie włączać do tego sądu? Dodam, że chłopak skończył już 18.
Pozdrawiam.

Zawarcie umowy kupna - sprzedaży pojazdu z małoletnim powoduje nieważność tej umowy w świetle prawa. Sąd w tym momencie może jedynie stwierdzić nieważność tej umowy, która i tak jest nieważna.
Biorąc jednak pod uwagę, że nieletni aktualnie jest już pełnoletni to pozostaje Państwu kwestia "dogadania się". Proponuję zpisać nową umowę z aktualna datą. Natomiast co do poprzedniej umowy kupna-sprzedaży należałoby spisać aneks lub ewentualnie dokonać na niej adnotacji (oczywiście z aktualnymi datami) dotyczący jej nieważności. Aneks podpisuje Pan i pełnoletni na dzień spisywania tej nieważnej umowy współwłaściel pojazdu (domyślam się że to jest rodzic) W tym aneksie oprócz danych Państwa, pojazdu należy wyraźnie wskazać, że unieważniacie umowę zawartą w dniu... z uwagi na wadę prawną jaką jest zawarcie umowy z nieletnim.
W przypadku gdy na podstawie poprzedniej umowy (tej nieważnej) sprzedający zgłosił w wydziale komunikacji sprzedaż motocykla (nie powinna zostać przyjęta ale mogło się tak stać), to powinien teraz zgłosić unieważnienie poprzedniej umowy (przedkładając wyżej wspomniany aneks) oraz dokonać zgłoszenia sprzedaży na podstawie dokumentu nie zawierającego wady prawnej. Jest to o tyle istotne, że w przypadku zgłoszenia przez sprzedającego sprzedaży na podstawie wadliwej umowy i braku dokonania anulowania tego zgłoszenia może Pan mieć problem przy rejestracji pojazdu na podstawie ewentualnie nowo spisanej umowy (dlatego, że nie będzie się zgadzała data sprzedaży). To rozwiązanie jest najszybszym i najprostszym jakie udało mi się znaleźć dla Pańskiej sytuacji.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Kc stanowi:
Art. 18. § 1. Ważność umowy, która została zawarta przez osobę ograniczoną w zdolności do czynności prawnych bez wymaganej zgody przedstawiciela ustawowego, zależy od potwierdzenia umowy przez tego przedstawiciela.
§ 2. Osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może sama potwierdzić umowę po uzyskaniu pełnej zdolności do czynności prawnych.

Ja odbieram ten przepis w ten sposób że dla ważności tej umowy wystarczy że ta osoba obecnie potwierdzi ją i tyle.

agd12 ... skąd ta pewność nieważności umowy?

Przyda się wyprostować Twoją wypowiedź - powtórzyłaś tyle razy "nieważność / nieważna", że nie mogę odpuścić. Ta umowa nie jest nieważna, wymaga jedynie potwierdzenie, w tym momencie osoby pełnoletniej, wcześniej przedstawiciela ustawowego małoletniego - osoby upoważnionej do potwierdzenia umowy. Taka umowa, od momentu jej zawarcia do momentu jej potwierdzenia, określa się mianem niezupełnej / kulejącej ... w stanie niepewności - tzw. bezskuteczności zawieszonej.

Kolejna sprawa ... mamy dwa przepisy, które dają osobie ograniczonej w zdolnościach do czynności prawnych pełną zdolność: gdy rozporządza swoim zarobkiem oraz gdy otrzymała przedmioty majątkowe do swobodnego użytku.
Przepis prawny:
Kodeks Cywilny

Art. 21.
Osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może bez zgody przedstawiciela ustawowego rozporządzać swoim zarobkiem, chyba że sąd opiekuńczy z ważnych powodów inaczej postanowi.

Art. 22.
Jeżeli przedstawiciel ustawowy osoby ograniczonej w zdolności do czynności prawnych oddał jej określone przedmioty majątkowe do swobodnego użytku, osoba ta uzyskuje pełną zdolność w zakresie czynności prawnych, które tych przedmiotów dotyczą. Wyjątek stanowią czynności prawne, do których dokonania nie wystarcza według ustawy zgoda przedstawiciela ustawowego.

Pozdrawiam :cool:

Czyli rozumiem, że wystarczy napisać potwierdzenie umowy, które zostanie podpisane przez delikwenta i sprawa zostanie załatwiona?
Jeśli tak, to serdecznie dziękuję za pomoc. :)

Nie musisz nawet niczego pisać, o ile masz umowę w formie pisemnej - niech ja teraz potwierdzi. Jeżeli nie zachowałeś tej formy, spisz warunki i podpiszcie się pod nimi.

A to potwierdzenie to w jakiej formie ma być? Drugi podpis z datą?

Może tak być :) Pod umową czytelny podpis z datą, na każdym z egzemplarzy.

Powrót