Zakup motocykla.

• Autor wątku Autor wątku Adam_Reksio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam_Reksio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Jestem tu nowy więc na początek się przedstawię. Mam na imię Adam, mam 22 lata i jeśli tworze nowy temat w złym miejscu to prosze moderatorów o wyrozumiałość. A więc przejdźmy do sedna sprawy. Otóż jakiś czas temu zakupiłem niesprawny motocykl od znajomej mi osoby. Teraz gdy motocykl naprawiłem chciałbym go zarejestrować i tu pojawia się problem. Pojazd od dłuższego czasu zmieniał właścicieli którzy spisywali tylko umowy lecz nie rejestrowali go na siebie. Posiadam wszystkie dokumenty od motocykla jakie posiadała osoba która go w kraju zarejestrowała. W krajowym rejestrze histori pojazdów, wystepuje on jako pojazd zarejestrowany lecz z nie wiadomą sprawą ubezpieczenia. I teraz mam kilka pytań. 1. czy mogę bez przeszkud ten pojazd zarejestrować? 2. czy to ja musze opłacić OC za te wszystkie lata które ono nie było placone?(posiadam kartke gdzie jeden wlasciciel oplacił OC na okres od 06.2007r do 06.2008r) 3. Musze skontaktować sie z wlłaścićelem który jest wpisany w dowodzie, czy wystarczy mi umowa kupna-sprzedaży z ostatnim właścićelem? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i jeśli będą jakieś pytania to postaram się szybko na nie odpowiadać. Pozdrawiam Adam.

Witaj.
Do zarejestrowania pojazdu potrzebujesz wszystkie umowy począwszy od zapisanego w dowodzie rejestracyjnym kończąc na swojej umowie. Co do opłaty za OC, twoim obowiązkiem jest opłata tylko i wyłącznie za okres jego posiadania, jako właściciel.
Pozdrawiam.

Witam. Dziękuję za odpowiedź. Teraz już wiem więcej. Czyli zabieram wszystkie umowy, dowód rejestracyjny, idę do wydziału komunikacji i bez żadnego "ale" rejestruje sobie motocykl. Chce się dobrze upewnić, ponieważ straszono mnie przez różnych "specjalistów" że zostanę pociągnięty do odpowiedzialności za to że może poprzedni właścićele nie opłacali skarbówki i nie rejestrowali go na siebie.

Powrót