Zakup na Allegro od osoby prywatnej, pozytywny komentarz, reklamacja

• Autor wątku Autor wątku kioto79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kioto79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Dobry wieczór,

Proszę o poradę w sprawie przysługujących mi praw jako konsumentowi w następującym przypadku:
3 tygodnie temu na Allegro w drodze licytacji kupiłam buty, skórzane kozaki damskie oznaczone jako używane w stanie bdb. Był to zakup od osoby prywatnej. Dopiero 2 tygodnie po odebraniu przesyłki miałam okazję ją otworzyć, ponieważ została odebrana przez innego domownika, gdy ja byłam na urlopie. Obejrzałam buty, wyglądały w porządku i wystawiłam komentarz pozytywny. Kilka dni później po założeniu ich zorientowałam się, że cholewki butów była przerabiane, zwężane i usunięto z nich część skóry. Buty po przeróbce są niewygodne, brzydko się układają i cisną w łydkę. W opisie aukcji nie było ani słowa o zwężanej cholewce, a na zdjęciach nie było tego również widać. Sprzedający określił ich stan jako bdb i taki stan rzeczywiście mają z wyjątkiem przeróbki szewskiej.

Napisałam kilka maili do sprzedającego, ale na żaden z nich nie odpisał i nie odniósł się do moich uwag. Chcę złożyć reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową, tylko czy w takiej sytuacji to możliwe, skoro buty - kupione jako używane - mają przerobioną cholewkę? Poza tą zmianą ich stan jest bdb, ale zwężenie powoduje, że źle wyglądają na nodze i są niewygodne. W takiej sytuacji chcę albo wymiany butów na takie same z nieprzerobioną cholewką, albo zwrotu pieniędzy. Czy w przypadku, gdy Sprzedający nie odpowiada na maile mam odesłać buty do niego z pismem reklamacyjnym w środku? Co zrobić, jeśli nie odbierze przesyłki? I czy w ogóle mogę coś teraz zrobić, skoro po aukcji komentarz pozytywny?

Kupując od osoby prywatnej nie możesz reklamować z tytułu niezgodności towaru z umową, tylko na zasadzie kodeksowej rękojmi.
Wystawienie komentarza nie ma żadnego wpływu - to jedynie wewnętrzny system oceny portalu.

Dziękuję za odpowiedź. A czy w przypadku, gdy sprzedający nie odpowiedział na ani jednego maila i nie odbiera telefonu, więc nie ustosunkował się w żaden sposób reklamacji, mam mu po prostu odesłać buty pocztą z pismem reklamacyjnym w środku?
Co zrobić, jeśli nie odbierze przesyłki?

Jeżeli sprzedawca w żaden sposób nie ustosunkował się w realnym, niezwłocznym terminie, proponuję wysłać pismo listem poleconym albo za potwierdzeniem odbioru z opisem sytuacji - ze względu na brak ustosunkowania się żądasz realizacji swoich uprawnień które podniosłaś w reklamacji (niestety nie piszesz czego właściwie żądasz od sprzedawcy) w terminie 7 dni, po upływie tego terminu kierujesz sprawę na drogę postępowania sądowego.
Informację o tym, że reklamujesz towar już otrzymał więc nie ma potrzeby ponownego wysyłania pisma, a dokładnie tak jak piszesz istnieje ryzyko, że nie odbierze przesyłki z butami.
Niezależnie od reklamacji bezpośrednio do sprzedającego możesz skorzystać z programów ochronnych allegro i wyegzekwować zwrot wartości albo zgłosić sprawę na policję.

Powrót