Zakup na allegro - problem z reklamacją

• Autor wątku Autor wątku Mr_Andre
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mr_Andre

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witajcie, mam problem z zakupem na allegro. Kupiłem pd koniec marca z komisu lustrzankę z którą miały być dwa obiektywy. Po otrzymaniu przesyłki okazało się że jeden z nich jest inny niż to co było pisane na aukcji. Miał być obiektyw 50mm F1.4 a otrzymałem 50mm 1.8 czyli dwukrotnie tańszy niż oferowany na aukcji. Skontaktowałem się od razu telefonicznie ze sklepem, pracownik sklepu stwierdził że kupiłem w bardzo dobrej cenie zestaw, bo nawet z obiektywem F 1.8 to zapłaciłem niej niż normalnie stoi taki zestaw na allegro. Takie było stanowisko pracownika, poprosiłem o numer do właściciela komisu, w rozmowie z nim otrzymałem potwierdzenie że zwrócą mi zaproponowaną przeze mnie kwotę na wskazane konto bankowe jako rekompensata niezgodności towaru z opisem aukcji. Zaproponowałem zwrot 1/3 różnicy kwoty między obiektywami czyli 100 zł (ten z opisu kosztuje minimum ponad 700 zł, ten co otrzymałem od 250 do mniej więcej 350) właściciel komisu zgodził się na rozwiązanie, mówiąc że pracownik wystawiający aukcje zwróci mi tą kwotę. Tego samego dnia również napisałem wiadomość na ich skrzynkę mail z taką samą propozycją na którą nie otrzymałem odpowiedzi. Pasowało mi to stanowisko bo jestem zadowolony z aparatu i obiektywów. Po 3 tygodniach gdy nie otrzymałem zwrotu gotówki założyłem spór na allegro, pracownik komisu podawał argumenty że zapłaciłem mało więc nic mi nie zwrócą, jak chcę to mogę odesłać cały zestaw to mi zwrócą pieniądze. Allegro włączyło się do dyskusji pisząc że na komis nałożono jakieś ograniczenia i mogę skorzystać z Programu Ochrony Kupujących. Według nich po złożeniu reklamacji sklep miał 2 tygodnie na ustosunkowanie się do reklamacji, z uwagi na to że tego nie zrobił to reklamacja z automatu zostaje uznana. Pracownik komisu po tym napisał że zgadza się z tym że reklamacja została w ten sposób uznana ale nie poczuwają się do zwrotu 100 zł. Aby skorzystać z programu ochrony Allegro powinienem złożyć zawiadomienie na Policji. Co byście zrobili w mojej sytuacji? Zgłaszać sprawę na policji z zasady aby komis miał problemy czyt też olać temat bo to tylko 100 zł? Prawdopodobnie zgubiłem paragon z sklepu ale to chyba nie jest konieczne do złożenia zawiadomienia na policji czy się mylę? Wystarczy wydruk maila z allegro z potwierdzeniem zakupu i danymi sklepu?

Policja nie zajmuje się takimi sprawami. Wyślij wezwanie do zwrotu pieniędzy w terminie, a jak nie poskutkuje, pozostaje ODR, a później sąd.

Ostatnia edycja:
Powrót