zakup na allegro / sprzedawca wycofuje się

• Autor wątku Autor wątku p4y
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

p4y

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Pewnego dnia przeglądając allegro zainteresowałem się ofertą sklepu ze sprzętem dyskotekowy ( prowadzę usługi w tej branży ). Na aukcji wystawione były 2 lasery w kwocie 345zł za sztukę ( wartośc rynkowa 1000zł - 1200zł za sztukę ).
Aukcja była świeżo wystawiona gdyż było tylko kilka wyświetleń, więc czytałem uważnie gdzie jest haczyk, lub czym spowodowana jest TAK NISKA cena za NOWE lasery. Nic nie znalazłem - sprzęt fabrycznie nowy z pełną gwarancja :). Więc zakupiłem jedną sztukę, gdzie po chwilki namysłu zakupiłem druga sztukę. Oba lasery zakupiłem w opcji "kup teraz". Niestety było już po godz. 18 ażeby zadzwonić do sklepu i zapytać o aukcję, o niską cenę. Następnego dnia rano otrzymałem maila od sprzedawcy: "Bardzo przepraszam, ale transakcje z Allegro nie zostaną zrealizowane.
Podczas edycji szablonu produktu zapomniałem zmienić cenę i wystawiłem z niewłaściwą (za niską ceną).Najniższa cena jaką mogę zaoferować za taki laser to 720zł brutto. " Zgłosiłem to do allegro po czym otrzymałem odpowiedź, że transakcja jest wiążąca i oni upomną sprzedającego. Nie przyniosło to żadnego skutku. Na moje telefony do sklepu nikt nie chciał ze mną rozmawiać sugerują iż sprawa jest rozpatrywana. Po tygodniu gdy za którymś telefonem poprosiłem o wyjaśnienie sprawy usłyszałem odpowiedz, że dział księgowości informuje mnie, że nie mogą sprzedać mi tych laserów poniżej ceny zakupu co wiąże się z ustawą o nieuczciwej konkurencji i tym samym nie otrzymam tych laserów w tak niskiej cenie :( Zgłosiłem sprawę do rzecznika praw konsumentów lecz z powodu, iż w formularzu dostawy poprosiłem o wystawienie faktury vat - rzecznik nie może zająć się tą sprawą. Przez to, że poprosiłem o fvat traktowany nie jestem jako osoba fizyczna lecz jako podmiot gospodarczy :(
Ewidentnie ktoś się pomylił przy wystawianiu aukcji, lecz nie potrafią uderzyć się w pierś, zaproponować ugodę.
Co i jak mogę z tym począć ?? Czy koszty sądowe / adwokata są adekwatne do zakupionych laserów ??

pozdrawiam p4y

p4y napisał:
Ewidentnie ktoś się pomylił przy wystawianiu aukcji, lecz nie potrafią uderzyć się w pierś, zaproponować ugodę.
Co i jak mogę z tym począć ?? Czy koszty sądowe / adwokata są adekwatne do zakupionych laserów ??

pozdrawiam p4y

A z jakiej niby racji mają proponować Ci ugodę? Co do kwestii koszty sądowe vs wartość laserów, to nikt Ci nie odpowie na pytanie w stylu "Zgaduj-zgadula". Jakie agrumenty przedstawisz w sądzie? "Wiedziałem, że są dużo tańsze i dlatego zakupiłem"? Sąd Ci odpowie wówczas, że mogłeś założyć, iż w opisie aukcji zaszła pomyłka, więc Twoje roszczenie jest bezpodstawne.
Możesz wytoczyć powództwo, jeśli czujesz się oszukany, ale niestety po Twoim opisie tego "nie widać". Możesz się sądzić ot tak, dla zasady. Niektórym prześwieca idea w dążeniu do statusu "bohatera", pytanie brzmi "Tylko, po co"? Zadaj je sobie...

Powrót