zakup na firmę, a zakup na wlasne potrzeby

• Autor wątku Autor wątku werty10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

werty10

Użytkownik
Odpowiedzi
188
Kupuje na firmę, ale czasami chciałabym wziąść coś dla siebie.
Jak to udukumentować. Slyszalam coś o fakturze wewnętrznej?
Jak wpisać towar do PKPIR? jezeli kupuje no 20 rzeczy, a jedną sobie zostawiam.
Czy wpisuje wartość towaru w calości, a potem jakoś koryguje o jedną sztuke?
Nie jestem Vatowcem

Ja prowadząc niegdyś działalność gospodarczą każdorazowo opisywałem każdą fakturę lub rachunek, np kupując towary: Towar(y) otrzymałem - data - podpis. I to wpisywałem do PKPiR , czyli zgodnie ze stanem faktycznym.
Gdy przyjmujesz część towarów opisujesz co przyjąłeś: ilość i wartość, data i podpis. I to wtedy wpisujesz do PKPiR, czyli zgodnie ze stanem faktycznym. Można jeszcze dodać - towar taki to a taki, ilość i wartość przyjąłem dla własnych celów osobistych
Nigdy podczas kontroli US nie miałem z tym problemu, gdyż opisywałem stan faktyczny
Przy prowadzeniu pełnej księgowości inaczej by to wyglądało - ale to Ciebie nie dotyczy.

czyli jak fakture mam na 1000 zł, z na niej 20 sztuk
jedna chce wziąść dla siebie
to wpisuje w "zakupy towarów" 950 zł i 19 sztuk?

a jak ma się to do tego, ze mam coś na stanie a chcę wziąść na wlasne potrzeby??

Przyjmujesz zgodnie z prawdą na stan wg przykładu: 19szt za 950zł (kol.10 PKPiR). To są Twoje koszty. Tym bardziej nie uszczuplasz podatku dochodowego.
Można też zrobić inaczej: wpisujesz całą wartość faktury (rachunku) kol.10, a potem wystawiasz sam sobie fakturę (rachunek) kol.7 - oczywiście z ceną zakupu - przecież nie będziesz sam sobie doliczał marży.

Jeszcze jedna uwaga do mojej odpowiedzi z godz. 15:58:
- jesteś takim samym klientem jak każdy inny
- przy drugim sposobie jest mniej "papierków".

Powrót