Zakup na odległość z lombardu - odbiór paczki z kamerą

• Autor wątku Autor wątku Aksel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aksel

Użytkownik
Odpowiedzi
148
Witam

Chcę zakupić przedmiot przez allegro z lombardu za kwote ponad 3000zł. Sprzedawca ma różne komentarze i rozsądek podpowiada mi aby sie zabezpieczyć. Wypytałem już o wszystko co możliwe mailowo. Na allegro jest zarejestrowany jako firma więc liczę na rachunek. Towar który chce kupic jest używany i ma drobne uszkodzenie na obudowie ale lombard twierdzi że jest w 100% sprawny.

Na wypadek jakby się jednak okazał nie sprawny, chciałbym odbiór udokumentować kamerą czyli

Przyjeżdża kurier idę do niego z kamerą i aż do momentu uruchomienia i sprawdzenia produktu wszystko nieprzerwanie nagrywam tak aby produkt chociaż nawet na chwile nie zniknął z obiektywu.
Czy w razie w... taki dowód będzie wystarczający ?

Pozdrawiam

To juz oceni ewentualnie sad. Jako dowod jest to dopuszczalne.
ogolnie ta twoja ostroznosc idzie bardziej w kierunku paranoi ;)

A jeśli zepsuje się następnego dnia? Za tydzień?
Będziesz mieć nagranie z kamery?

To przepraszam bardzo jakbym miał sfabrykować takie nagranie skoro to żaden dowód? Będzie dokładnie uwieczniony odbiór paczki wraz z otwarciem i użyciem sprzętu.

Nie tyle paranoja co ma kilka komentarzy że produkt wysłał niesprawny a potem brak kontaktu.

Wyśle mi niesprawny i potem powie że sam uszkodziłem.

Ze względu na specyfikę produktu ma tutaj znaczenie tylko fakt czy będzie działał po otwarciu paczki czy nie bo do reszty będzie juz gwarancja producenta.

Ostatnia edycja:
Chodzi mi tylko tutaj o dowód w razie jakby produkt został przysłany niesprawny, uszkodzony w większym stopniu niż na zdjęciach itd. To czy będzie działał następnego dnia to już inna sprawa.

Chcesz mieć pewność, że nikt Cię nie oszuka?
Nie kupuj.

Jeśli koniecznie chcesz kupić.
Dokonaj odbioru osobistego.
Większa szansa na zakup towaru sprawnego.
Co oczywiście nie wyklucza problemów w razie awarii za czas jakiś od zakupu.

Jak nic nie wnosisz do tematu to przestań nabijać posty.

bardzo dobrze Ci napisał. Kupując na odległość ponosisz ryzyko. Możesz zamówić z możliwością otworzenia paczki przy kurierze. Nagranie sobie daruj bo to nie jest żaden dowód i żaden sąd na to nie pójdzie.

Pomyśleć że do tej pory wydawało mi się że nagrania z monitoringów kamer aparatów itd to najwiarygodniejsze dowody, cóż myliłem się :)

dokładnie. chociaż nagrana z monitoringu są w miarę dobrymi dowodami bo kamery mają atesty i homologacje.

Powrót